Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Hvorfor blev juletræet en gran?

Der findes mange stedsegrønne planter. Hvorfor fik netop grantræet den ærefulde rolle som juletræ?

Juletræets oprindelse er uklar, men meget tyder på, at traditionen stammer fra Tyskland og landene langs Østersøen. Det forklarer også, hvorfor netop grantræet fik den ophøjede rolle: Gran havde stor udbredelse i den del af Europa.

I Tyskland underbyggede kirken traditionen. Det skete gennem personen Bonifatius (ca. 672-754), som kom fra en velhavende angelsaksisk slægt i England. Meget mod faderens vilje blev han munk og han så det som sin livsopgave at missionere i Tyskland, hvor kristendommen stod svagt.

Det trekantede juletræ

Ifølge legenden fældede han grantræer i de store skovområder i Thüringen, og han brugte træets trekantede facon til at demonstrere princippet om treenigheden (Gud, Søn og Helligånd) for den lokale befolkning.

Bonifatius havde så stort succes med sin missioneren, at han senere blev kendt som Tysklands Apostel, og netop Thüringen er et af de områder, hvor juletræet først kan dokumenteres. Det blev vane at tage træet ind i stuen og hænge det i loftet med spidsen nedad.

Pynt til træet kom først ind i historien meget senere.

Bonifatius mødte sit endeligt i 754, da han på kristen mission i Frisland blev dræbt af banditter.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul