Hvorfor fandt man på kunstige juletræer?

Først var der juletræer med grannåle. Senere juletræer med gåse- og svanefjer. Og sidenhen juletræer af plastik. Men hvorfor disse kunstige juletræer?

Juletræets oprindelse er uklar, men traditionen dukker op i de historiske kilder i det 15. århundrede i vore dages Estland, og små hundrede år senere i Nordtyskland.

Mangel på grantræer i Tyskland

Navnlig tyskerne tog juletræet til sig i en sådan grad, at det i 1800-tallet udviklede sig til et alvorligt problem.

På det tidspunkt fandtes der ikke særlige juletræsplantager, men man skar ganske enkelt toppen af store træer.

Træerne overlevede, men de voksede ikke længere i højden og kunne derfor ikke bruges i tømmerindustrien. Konsekvensen var store uanvendelige skovarealer og mangel på træ.

Juletræer med gåsefjer

I flere tyske stater forsøgte man sig med lovgivning. Det blev forbudt at have mere end et træ pr. husstand.

Det afhjalp problemet i nogen grad, men omkring 1845 dukkede et alternativ op, som skulle redde de tyske skove, nemlig juletræet af fjer.

Gås var en populær spise i Tyskland, og dens fjer kunne monteres på kraftig ståltråd.

”Grenene” blev sat på en stamme, og når det hele blev farvet grønt, fik det en slående lighed med et ægte grantræ. Og træet kunne tilmed genbruges fra år til år.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul

Juletræet ved pejsen i Washington er i aluminium fra top til tå.

Amerikanske juletræer med svanefjer

Senere i århundredet tog tyske udvandrere fjertræet med sig til USA, hvor det navnlig blev populært, da stormagasinet Sears Roebuck tog det med i sit katalog i 1913.

Og i de brølende 20ere, da fjer var højeste mode, kom der varianter i flere forskellige farver og modeller med fx strudse- og svanefjer.

Fjertræet forsvandt under anden verdenskrig, og da freden igen havde lagt sig, medførte de teknologiske fremskridt at kunstige juletræer nu primært blev fremstillet af plastik.