Shutterstock
Foto af juletræ med kugler til juleaften

Hvorfor fejrer vi jul den forkerte dag?

I Norden fejrer vi Jesu fødsel en dag tidligere end flere andre lande. Men hvorfor er det, at vi fejrer jul allerede den 24. december? Det får du svaret på her.

Historiske kilder kan ofte tolkes på flere måder. Samtidig har ikke alle lande haft samme opfattelse af, hvornår en ny dag startede.

Netop de parametre har haft indflydelse på, hvorfor vi i Norden fejrer jul den 24. december, mens mange andre lande venter med at fejre jul til den 25. december.

Norden fejrer jul en dag for tidligt

Omkring år 300 besluttede de kristne kirkefædre, at Jesus var blevet født den 25. december. Men Norden adskiller sig fra resten af verden ved at fejre hans fødselsdag den 24. december.

Den nordiske skik stammer fra tiden før det mekaniske urs opfindelse. En ny dag begyndte dengang ved solnedgang i stedet for som nu ved midnat.

Maleri af børn, der kigger på juletræ inden fejring af juleaften

Både børn og voksne glæder sig til juleaften den 24. december. Dagen tilbringes oftest i familiens skød med god mad, gaver og hyggelige stunder.

© Bridgeman

I kvadet “Havamal” fra middelalderen hedder det fx “Ved kvæld (aften, red.) skal dag leve”.

Skandinaverne fastholdt denne skik og fejrer derfor julen aftenen før den 25. december.

Hvornår blev Jesus født?

Men resten af den kristne verden er heller ikke på sikker grund mht. fejringen af julen. Ingen ved nemlig med sikkerhed, hvornår Jesus egentlig blev født.

En række historikere har f.eks. analyseret Biblens beskrivelser, og er nået frem til, at Jesus blev født om foråret – formentlig i marts måned.

Andre har med udgangspunkt i de historiske begivenheder og personer, som er nævnt i Biblen, regnet sig frem til, at Jesus må være født seks år tidligere, end vi regner med.

Så måske gør det ikke så meget, om vi holder jul den 24. eller 25. december.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul.