Nyt bevis: Julemanden fandtes i virkeligheden

En gruppe forskere fra Oxford University er næsten sikre i deres sag: De har fundet resterne af Julemandens bækken.

Knoglen, som forskerne mener, har tilhørt Skt Nikolaus, er en rest fra et bækken.

© T. Higham & G. Kazan

Det er en juletradition, der er lige så fast som juletræer og ris á la mande, at ét bestemt spørgsmål presser sig på hos både børn og voksne, når julen nærmer sig:

Er Julemanden virkelig?

Men i år skal diskussionen måske afsluttes en gang for alle. For en gruppe forskere fra Oxford University mener at have fundet svaret i en knoglerest fra et bækken - og svaret er ja.

Undersøgt for første gang

Myten om Julemanden er baseret på helgenen Skt. Nikolaus, der voksede op i den tyrkiske by Myra. Beretninger om mirakler og gode handlinger sikrede ham en helgenkåring efter hans død – og var første skridt i hans transformation fra biskop til international julemand.

Kirker i hele verden har længe påstået at være i besiddelse af de jordiske rester af Skt. Nikolaus, og for første gang har man nu undersøgt nogle af disse rester - et bækken-fragment - ved hjælp af radiocarbon-datering.

Resultatet viser, at knoglen stammer fra samme tidsperiode som Skt. Nikolaus, der døde i 343 e. Kr.

Vi kigger på Skt. Nikolaus

Og ifølge professor Tom Higham, der har stået i spidsen for undersøgelsen, er det ikke det eneste interessante ved resultatet:

I kirken Basilica di San Nicola i det sydlige Italien, hvor det menes, at hovedparten af Skt. Nikolaus knogler befinder sig, mangler der nemlig præcis resterne af et bækken.

”Så det er sandsynligt, at vi kigger på resterne af Skt. Nikolaus,” siger Tom Higham.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul