Reddede dronning Victoria julen?

Julen skulle være et lyspunkt i det nye industrisamfunds travle strabadser, mente dronning Victoria, der satte alt ind for at redde familiehøjtiden.

Den industrielle revolution omformede fra slutningen af det 18. århundrede Europa dramatisk.

Fra England bredte nye produktionsformer sig ud over kontinentet, og arbejdsliv, penge og økonomi fyldt mere og mere. Der var ikke længere plads til helligdage og traditioner, og julen var navnlig i England truet.

Tysk ægteskab reddede julen

Det ændrede sig, da den unge dronning Victoria i 1840 giftede sig med prins Albert. Han stammede fra det centrale Tyskland, hvor juletraditionerne stod stærkt.

Prins Albert bragte traditionerne med til det engelske hof, og allerede i 1841 viste det første juletræ sig på Windsor Castle. Prinsen indførte også julegaver i kongefamilien.

Ilustrationen af Victorias og Alberts juletræ var med til at udbrede traditionen i Storbritannien.

© British Library Board/The Illustrated London News

Dronning Victoria viste vejen

Alt det passede dronningen, for julens fokus på familieidyl stod godt til hendes høje moralske idealer, og det var et godt alternativ til de drukgilder, julen havde udviklet sig til i overklassen.

Og dronningen mente, at den arbejdende befolkning ville have godt af at fejre familiejul.

Hun bød derfor magasinet The Illustrated London News indenfor for at se udsmykningen af de kongelige gemakker.

Da kongeparrets folkelige popularitet var enorm, varede det ikke længe, før hele den engelske befolkning kopierede de kongelige juletraditioner.

Og med den moderne industris muligheder for masseproduktion var det nu også blevet muligt at fremstille julegaver, som selv arbejderklassen havde råd til at købe.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul