Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jul

Reddede dronning Victoria julen?

Den engelske jul var i fare for at uddø i det 18. århundrede, men en kendt dronning reddede julen.

Den industrielle revolution omformede fra slutningen af det 18. århundrede Europa dramatisk.

Fra England bredte nye produktionsformer sig ud over kontinentet, og arbejdsliv, penge og økonomi fyldt mere og mere. Der var ikke længere plads til helligdage og traditioner, og julen var navnlig i England truet.

Tysk ægteskab reddede julen

Det ændrede sig, da den unge dronning Victoria i 1840 giftede sig med prins Albert. Han stammede fra det centrale Tyskland, hvor juletraditionerne stod stærkt. Prins Albert bragte traditionerne med til det engelske hof, og allerede i 1841 viste det første juletræ sig på Windsor Castle. Prinsen indførte også julegaver i kongefamilien.

Dronning Victoria viste vejen

Alt det passede dronningen, for julens fokus på familieidyl stod godt til hendes høje moralske idealer, og det var et godt alternativ til de drukgilder, julen havde udviklet sig til i overklassen. Og dronningen mente, at den arbejdende befolkning ville have godt af at fejre familiejul.

Hun bød derfor magasinet The Illustrated London News indenfor for at se udsmykningen af de kongelige gemakker. Da kongeparrets folkelige popularitet var enorm, varede det ikke længe, før hele den engelske befolkning kopierede de kongelige juletraditioner.

Og med den moderne industris muligheder for masseproduktion var det nu også blevet muligt at fremstille julegaver, som selv arbejderklassen havde råd til at købe.

Bliv klogere på julens traditioner i vores tema om jul

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul