1. Soldaterne blev eksperter i gemmeleg
Ved 1. verdenskrigs begyndelse stod det klart, at den ville blive anderledes and alle andre krige.
Tidligere var tropperne marcheret til slagmarken i farvestrålende uniformer og havde afgjort konflikter i korte slag. Med opfindelsen af det hurtigtskydende maskingevær var den tid forbi.
Tyske militærtaktikere havde allerede i 1908 beskrevet, hvordan infanteri-beskydning mod en tæt linje af uslørede soldater “kunne ende i total udslettelse”.
Undersøgelser af det sene 1800-tals krige konkluderede fx, at tropper, der kæmpede i røde farver, led langt større tab end soldater klædt i grønt eller brunt.
Især var militærtaktikerne optaget af to videnskabelige opdagelser: Den ene var, at menneskets synssans kunne manipuleres via optiske illusioner.
Den anden kom fra naturforskeren Charles Darwin, som havde opdaget, hvordan dyr tilpassede sig deres miljø ved at udvikle farver og mønstre, som faldt i ét med omgivelserne.
Efterfølgende eksperimenter viste, at linjer og pletter effektivt kunne sløre en soldat. Her kunne hærene lade sig inspirere af de impressionistiske kunstnere med deres flydende og halvt opløste konturer.
Det var dog mest teori. Tyskerne og briterne udskiftede inden krigen deres troppers uniformer til grå og brune, men de konservative franskmænd beholdt deres blå jakke og røde bukser. Enorme tab fik dem dog hurtigt til at skifte til naturfarver.