I april 1915 arresterede soldater de fleste armenske borgere rundt omkring i Det Osmanniske Rige. Dette billede stammer fra byen Elazig og er taget fra skjul af en tysker, der befandt sig i byen under deportationerne.

Det armenske folkedrab kostede 1,5 mio. menneskeliv

I 1915 er Det Osmanniske Rige truet af splittelse og opløsning. I et desperat forsøg at holde sammen på det engang så mægtige riges sidste stumper kommer regeringen med en brutal erklæring: Alle armeniere skal fjernes fra osmannisk jord.

22. april 2015 af Redaktionen

Det armenske folkedrab går i gang

I de sene aftentimer søndag den 24. april 1915 blev de første af omkring 600 armenske præster, læger, redaktører, jurister og politikere arresteret i Istanbul. Få dage senere bliver de næsten alle hængt, og med de armenske meningsdannere ude af vejen kunne de osmanniske myndigheder indlede deres egentlige foretagende: Udryddelsen af armenierne som et folk.

De ansvarlige stak af til udlandet

I løbet af de efterfølgende år blev op mod 1,5 mio. armeniere lagt i graven. Utallige vestlige øjenvidner beskrev massakrerne, og bl.a. avisen New York Times bragte i 1915 hele 145 artikler om folkedrabet. Alligevel nøjedes de vestlige regeringer blot med spage protester. Da 1. verdenskrig sluttede i 1918 lovede de vestlige sejrsherrer at straffe de ansvarlige for det armenske folkedrab. Men bagmændene var allerede stukket af til udlandet.

Tyrkiet vil ikke anerkende det armenske folkedrab

Det armenske folkedrab har siden været en dybt betændt sag. Selvom sultan Mehmed 6. efter krigen indrømmede massakrerne, trak den nye tyrkiske republik indrømmelserne tilbage i 1920'erne, og det moderne Tyrkiet anerkender i dag ikke folkedrabet. De mange døde armenierne var ikke ofre for et systematisk folkedrab, men tragiske ofre for krigens brutalitet, fastslår tyrkerne. Tabstallet var også "blot" 300-400.000, vurderer tyrkerne.

Læs mere om det armenske folkedrab

I år markerer armeniere over hele verden 100 året for starten på det armenske folkedrab i 1915, og sagen har igen fået beskyldningerne til at fyge mellem Armenien og Tyrkiet.

Hvis du vil vide mere om den historiske baggrund for det armenske folkedrab, kan du gratis downloade en artikel om de tragiske hændelser ved at trykke på Download-knappen under denne tekst.
Artiklen har været bragt i HISTORIE nr. 7/2015.
God læselyst.

Måske er du interesseret i...

Læs også