Flechetten var et brutalt rædselsvåben

Panikken spredte sig blandt de tyske tropper på slagmarken under 1. verdenskrig, da end ikke en stålhjelm kunne stoppe det franske rædselsvåben - flechetten.

En ladning flechetter kunne gennemhulle et område på ca. 50 gange 10 m. Selv stålhjelme kunne ikke stoppe pilene.

© Bridgeman Images

3 centimeter lange stålpile, kendt som flechetter, er fundet i krigszonen i Ukraine.

©

UKRAINE 2022: Putin bomber løs med små søm

Små søm-lignende pile er fundet boret ind i et hus i Kyiv-forstaden Butja. Det rapporterer Washington Post.

Pilene kommer formentlig fra såkaldt flechette-ammunition, hvor en eksploderende artillerigranat spyr de 3 centimeter lange stålpile mod jorden med stor kraft.

Våbnet er beregnet til at brug mod infanteri i tætte formationer, og amerikanerne anvendte dem bl.a. i Vietnamkrigen. Brugen er omstidt, da flechetterne rammer tilfældigt og lemlæster enhver i deres bane – soldat som civil.

I Ukraine virker de dødbringende små pile til at være anvendt som et terrorvåben vendt mod civilbefolkningen.

Læs mere om den første brug af flechetter under 1. verdenskrig:

I slutningen af 1914 skabte et nyt fransk våben rædsel blandt de tyske soldater. Fra fly kastede franskmændene hundreder af små stålpile – flechetter – ud over de tyske tropper på slagmarken.

Ca. 500 af de 15 cm lange stålpile blev kastet ud fra flyet ad gangen, og de opnåede pga. tyngdekraften en høj nedslagshastighed. Ifølge et samtidigt magasin bevidnede en forfærdet brite i 1915 franskmændene afprøve våbnet på en ko:

“Omkring tre pile ramte koen og gik tværs igennem den og videre ned i jorden”.

Soldater var forsvarsløse mod pileregn

Ifølge tyskerne, som oplevede den dødelige pileregn, gik pilene igennem kroppen fra hoved til fødder. Selv stålhjelme gav ingen beskyttelse.

“I tilfælde af et pileangreb var det sikrere at ligge fladt på jorden, for selvom man dækker et større område, vil en pil, der rammer, have mindre chance for at ramme flere organer samtidigt”, udtalte en overlevende.

Tyskerne begyndte snart efter også at bruge pilene, der fik en bitter inskription:

“Opfundet af Frankrig, produceret i Tyskland”.