HMS Furious var en 20.000-tons slagkrydser, som briterne i løbet af 1917 og 1918 forvandlede til et improviseret hangarskib.

Hvornår kom det første hangarskib i kamp?

Hvor og hvornår lettede de første fly fra et hangarskib og fløj i kamp?

25. august 2014

1. verdenskrig satte hangardskib i kamp

Hangarskibet HMS Furious lagde dæk til historiens første angreb fra en flydende startbane. Den 19. juli 1918 lettede syv britiske fly og satte kurs mod en tysk luftskibsbase i byen Tønder, som dengang var en del af Tyskland.

Efter godt en times flyvning nåede seks af de syv fly frem til Tønder og kastede deres 50-punds bomber. Tyskernes jagerfly, som skulle have forsvaret basen, var sendt væk, og det tyske antiluftskyts kunne ikke afvise angrebet. Derfor lykkedes det englænderne at ødelægge begge basens zeppelinere og rasere to af tre hangarer.

Fly kunne ikke lande på hangarskib

Herefter fortsatte tre fly mod Danmark, hvor de nødlandede på grund af brændstofmangel. Tre fly fløj tilbage til HMS Furious og landede på havet. Flyene sank, men piloterne blev samlet op. Man valgte at ofre flyene, fordi det var ekstremt farligt at lande på dækket. De hidtidige forsøg på at lande et fly på et skib i bevægelse var kun sjældent endt godt. Året før havde testpiloten Edward Dunning således mistet livet under landing på Furious.

Måske er du interesseret i...

Læs også