Millioner af granater hamrede ned over slagmarkerne i Frankrig under 1. verdenskrig, men få gjorde så stor skade som dem, der i 1917 ramte den tyske Winterberg-tunnel, der lå 130 km nordøst for Paris.
Nu er den ellers glemte tunnel, hvor over 270 tyske soldater endte deres dage på grufuld vis, blevet fundet af to ivrige amatørarkæologer.
På egen hånd fandt de via gamle tegninger og kort tunnellen. Efter gentagne forgæves henvendelser til myndighederne om at få stedet udgravet tog de selv fat og gravede en mindre del af tunnellen fri.
Tilbage i 1917 havde tyskerne haft området under kontrol i to år, hvor de typisk for krigsførelsen på daværende tidspunkt byggede et enormt netværk af underjordiske tunneller.
Ud over indkvartering blev tunnellen brugt til at gemme ammunition og forsyninger i, når granaterne regnede ned over stillingen – alt sammen effekter, der nu er kommet til syne igen.
“Alle kaldte på vand, men forgæves. En kammerat lå på jorden, hvor han med raspende stemme bad om, at nogen skulle lade hans pistol for ham”. Karl Fisser, en af de tre overlevende tyske soldater.
Ramt i begge ender
Guidet af observatører, der sad i en luftballon højt over slagmarken, lukkede en række usædvanlig præcise skud fra franske kanoner tunnellen i begge ender. Fanget under jorden blev de tyske soldater langsomt kvalt. Blot tre overlevede de seks dage, som det tog tyskerne at grave hul ind til soldaterne. Resten forblev under jorden. Indtil nu.
Det har allerede vakt harme, at hverken den franske eller den tyske regering synes interesseret i at stå for en videre udgravning. Gravrøvere risikerer dermed at få frit spil til at plyndre tunnellen.