Mata Hari – danerinden, der blev henrettet for at være spion.

Mata Hari solgte værdiløs information

Artisten Mata Hari blev henrettet under første verdenskrig, dømt til døden for spionage. Men nu viser offentliggjorte dokumenter, at den information, hun solgte til tyskerne, var stort set værdiløs.

12. april 2018 af Magnus Västerbro

De hidtil hemmeligstemplede dokumenter om retssagen mod spionen Mata Hari viser, at den information hun solgte til tyskerne i princippet var uden værdi. I en ny udstilling i en hendes hjemby Leeuwarden hævdes det, at Mata Haris betydning blev overdrevet af den franske militærledelse, som ville aflede opmærksomheden fra de nederlag og mytterier, som prægede hæren i perioden.

JULEFREDEN 1914

Ifølge myten om Mata Hari skal den hollandske danserinde have afsløret hemmeligheder, som kostede tusindvis af liv under 1. verdenskrig. Til sidst blev hun pågrebet i Frankrig og henrettet som forræder den 15. oktober 1917. Myten blev forstærket, da filmstjernen Greta Garbo spillede hende i filmen Mata Hari fra 1931. 

Hemmeligstemplede i hundrede år

Dokumenter fra hendes retssag har været hemmeligstemplede i 100 år og blev for nyligt offentligt tilgængelige. Hendes akter giver, sammen med breve som hun skrev til venner og slægtninge under krigen, et mere jordnært billede af den myteomspundne spion.

Hun hed egentlig Margaretha Geertruida Zelle og var datter af en hollandsk hattemager. 18 år gammel giftede hun sig med en officer, og de flyttede under en udstationering til Hollandsk Ostindien (nutidens Indonesien). 

Politifoto fra Mata Haris anholdelse.

© Corbis/Getty

Den alkoholiserede ægtemand begyndte at mishandle hende, og da parret vendte tilbage til Holland, begærede hun skilsmisse. Siden flyttede hun til Frankrig, hvor hun begyndte at optræde under kunstnernavnet Mata Hari. 

Mistænkt for dobbeltspil

Da 1. verdenskrig brød ud, blev hun kontaktet af den franske efterretningstjeneste, som bad hende forføre den tyske kronprins Wilhelm, som hun kendte i forvejen. Hun blev også tilbudt penge af en tysk diplomat for i stedet at sælge militære hemmeligheder til Tyskland. Efter en periode med mange rejser mellem Frankrig, England og Spanien blev hun mistænkt for dobbeltspil af begge parter, som også var utilfredse med værdien af den information, hun skaffede sig.

HVORNÅR VAR DET GAMLE EGYPTEN STØRST?

Da hun mødte den tyske militær­attaché Arnold Kalle i Madrid, afslørede han hende ved at sende en radiomeddelelse, som han vidste at franskmændene kunne aflytte. Da Mata Hari vendte retur til Frankrig, blev hun anholdt og dømt til døden for spionage.

Måske er du interesseret i...

Læs også