Halifax 1917

Nyopdaget dagbog beskriver­ vild ulykke

I 1917 nedskrev sømanden Frank Baker en enestående skildring af den eksplosionskatastrofe, som kom til at koste næsten 2.000 mennesker livet.

I 1917 nedskrev sømanden Frank Baker en enestående skildring af den eksplosionskatastrofe, som kom til at koste næsten 2.000 mennesker livet.

Bettman/Getty Images

Sømanden Frank Baker var i gang med at skrubbe dækket på sit skib, “da den værste eksplosion, jeg nogensinde har hørt eller vil komme til at høre, indtraf”.

Sådan skrev Baker den 6. december 1917 i sin dagbog, som for nyligt er offentliggjort i Canada. Den enestående øjenvidneskildring blev fundet af Bakers søn og er skrevet den dag, hvor henved 2.000 mennesker mistede livet i historiens­ største ikke-atomare eksplosion.

Halifax Eksplosion

Store dele af Halifax blev lagt øde ved den enorme eksplosion, der jævnede alle huse nær havnen med jorden.

© US Naval History and Heritage Command

Katastrofen knuste Halifax

  • Eksplosionen svarede til 1/7 af atombomben i Hiroshima.

  • 1.630 bygninger blev ødelagt totalt.

  • Ca. 1.900 mennesker mistede livet og ca. 9.000 blev såret.

Skibet var lastet med ... TNT

Ulykken indtraf, da et skib med 2.500 tons eksplosiver stødte sammen et andet skib i Halifax' havn i Canada.

Ifølge Baker, der var på et patruljeskib i havnen, knuste eksplosionen siden på en nærliggende slæbebåd og sårede besætningen: “En af dem fik revet et stykke kød på næsten et kilo ud af sit ben”.

Overalt i vandet lå knuste skibe og lemlæstede kroppe, og selve byen var et stort brændende kaos: “I milevis omkring var intet andet end et flammende inferno og forkullede kroppe, der blev hevet ud af ruinerne”.

Baker selv døde i 1977, men hans dagbog har nu atter fået liv på Halifax' lokalmuseum.