Hurtige manøvrer afgjorde slaget, da tyskere og russere mødtes ved Tannenberg. Den russiske general Samsonov (th) tog konsekvensen af nederlaget og skød en kugle for panden.

Russisk general foretrak en kugle

En russisk armé blev udslettet af tyskerne ved Tannenberg og 90.000 mand taget til fange. General Samsonov undslap sin skam med et pistolskud.

16. juni 2014 af Esben Mønster-Kjær

General mistede sin hær

Han havde ført 240.000 russere ind i Østpreussen i august 1914, men kun en håndfuld var tilbage, da general Samsonov forsøgte at komme ud igen få dage senere. Tyskerne havde omringet og udslettet hans armé ved Tannenberg, og generalen selv var nu flygtning.

"Zaren stolede på mig", gentog den sønderknuste general igen og igen, mens hans stabsofficerer ledte efter en vej ud af fælden.

En slagen general gik afsides

Da den lille gruppe satte i gang efter et kort hvil, var generalen væk. Officerne ledte og kaldte i den nattemørke skov, da de pludselig hørte et enkelt pistolskud.

Samsonov slap for at forklare zaren, hvordan han havde lidt 1. verdenskrigs klareste militære nederlag.

Du kan læse alt om russernes udslettelse ved Tannenberg i 1914 i vores artikel fra Historie nr. 10/2014:

NB! Du skal have en profil på Historie for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen får du mulighed for at oprette en profil.


Vil du vide mere om 1. verdenskrig - Gå til stort tema om 1. verdenskrig

Måske er du interesseret i...

Læs også