Shutterstock
Farvelagt foto af soldater under Ardenneroffensiven i 1944

2. verdenskrig: Optakten, forløbet og afslutningen

Med mindst 60 mio. døde var 2. verdenskrig den blodigste og mest omfattende militære konflikt i menneskehedens historie. Her får du et nemt og hurtigt overblik over 2. verdenskrig fra start til slut.

Mens 1. verdenskrig stod på, blev den betegnet som krigen, der skulle ende alle krige.

Sådan blev det ikke.

I stedet skulle 1. verdenskrig lægge grobund for en endnu større og mere blodig krig.

Få et hurtigt overblik over de vigtigste og mest afgørende begivenheder under 2. verdenskrig, når vi guider dig gennem optakten, forløbet og afslutningen på verdenskrigen.

Hvilke begivenheder førte til 2. verdenskrig?

Versaillestraktaten ydmygede det slagne Tyskland og pålagde landet en astronomisk krigsskadeserstatning. Det skabte grundlaget for tysk revanchisme.

I 1920 stiftedes det tyske nazistparti, NSDAP, der året efter fik Adolf Hitler som leder. Med sine ekstreme og racistiske budskaber fik partiet i begyndelsen kun ringe tilslutning hos de tyske vælgere, men det ændrede sig i 1929.

Børskrakket i Wall Street i New York tvang ikke alene USA i knæ, men sendte massive chokbølger ud i hele verdensøkonomien.

Ikke mindst Tyskland blev hårdt ramt. Fabrikker lukkede på stribe og millioner stod uden arbejde, hvilket skabte et stærkt ønske om forandring.

Det udnyttede nazisterne dygtigt i deres agitation, der bl.a. blev styret af den senere propagandaminister Joseph Goebbels, som var med til at bane Hitlers vej til magten.

Ved valget i 1932 blev NSDAP Tysklands største parti med 48,5 pct. af stemmerne. Året efter blev Hitler udnævnt til rigskansler, og i 1934 gjorde han sig selv til det tyske riges Fører.

Tyskland var nu et enmandsdiktatur.

Portræt af Adolf Hitler

En stor del af Adolf Hitlers succes skyldtes hans karisma. Den tyske diktator formåede at tryllebinde millioner af mennesker.

© Shutterstock

Nazisternes magt blev håndhævet af væbnede korps som SA og Gestapo samt ikke mindst SS, der blev ledet af Heinrich Himmler. Samtidig skete en massiv oprustning af Tysklands militær.

I 1938 annekterede Tyskland Østrig og i 1939 Tjekkoslovakiet. Næste offer var Polen.

Hvornår startede 2. verdenskrig?

Invasionen af Polen, som blev indledt 1. september 1939, var startskuddet til 2. verdenskrig.

Storbritannien og Frankrig forlangte i et ultimatum Tysklands øjeblikkelige tilbagetrækning, og da det ikke skete, erklærede de to lande krig.

Det var dog for sent at redde Polen, som blev tromlet ned af de overlegne tyske styrker.

Invasionen af Polen under 2. verdenskrig

Den 1. september 1939 invaderer Tyskland Polen, og det bliver startskuddet til 2. verdenskrig. Her ses tyske soldater, der løfter grænsebommen til Polen.

© Wikimedia Commons

I april 1940 besatte tyskerne under Operation Weserübung Danmark og Norge, og var nu klar til det store opgør på Vestfronten.

I sommeren 1940 vandt tyskerne hurtige sejre over den franske hær og det britiske ekspeditionskorps. De benyttede en strategi kaldet Blitzkrieg.

Som navnet antyder, var det en lynkrigsstrategi, som indebar dybe gennembrud af modstanderens linjer, ofte i form af knibtangsbevægelser.

Slaget ved Dunkirk under 2. verdenskrig

Den 26. juni 1940 venter britiske og franske tropper på transport til England efter slaget ved Dunkirk.

© Shutterstock

Den engelske hær måtte foretage en storstilet evakuering fra Dunkirk, og kort efter kapitulerede Frankrig.

Tyskernes næste mål var en invasion af England. Den blev dog forpurret, da det lykkedes det britiske luftvåben RAF at besejre det tyske Luftwaffe under Slaget om England.

Hvordan forløb 2. verdenskrig?

Året 1941 blev afgørende for udfaldet af 2. verdenskrig. Den 22. juni indledte Tyskland og dets allierede Operation Barbarossa, historiens største militæroperation. 4,5 mio. aksemagtssoldater angreb Sovjetunionen.

Tyskerne vandt en række hurtige sejre, men i Slaget om Moskva lykkedes det Den Røde Hær at stoppe fjenden.

Da den russiske vinter satte ind, befandt angriberne sig i en farlig situation, som kun blev værre, da Sovjetunionen fik mobiliseret sin store befolkning og industrielle ressourcer.

En anden afgørende begivenhed indtraf den 7. december 1941, hvor japanerne angreb den amerikanske flådebase Pearl Harbor, og tvang USA ind i krigen.

Som industriel supermagt gav USA de allierede en materiel overlegenhed, som blev større dag for dag.

USA vandt en vigtig sejr over den japanske flåde i Slaget ved Midway og trængte under Stillehavskrigen langsomt, men sikkert japanerne tilbage.

Foto af amerikansk hangarskib under angreb i slaget ved Midway

Slaget ved Midway blev afgørende for de allierede. I alt mistede japanerne fem skibe, knap 250 fly og 3.000 mand. Amerikanerne slap billigere med lige under 100 fly og kun hangarskibet USS Yorktown mistet. Lidt over 300 amerikanske soldater døde i slaget ved Midway.

© Naval History and Heritage Command/U. S. National Archives

Italien havde i 1940 sluttet sig til Tyskland og indledt et angreb på det britiskkontrollerede Egypten. Briterne stoppede dog angrebet, hvorefter tyskerne sendte Afrikakorpset under kommando af Erwin Rommel til undsætning.

Rommel angreb aggressivt og trængte briterne tilbage til El Alamein i Egypten, hvor de forskansede sig og byggede op til en offensiv.

I Slaget ved El Alamein vandt briterne i efteråret 1942 en afgørende sejr, som betød, at aksemagterne på sigt blev drevet ud af Afrika.

Dermed var det muligt for de allierede at invadere Italien i 1943.

Farvelagt billede af sovjetiske soldater i Stalingrad under 2. verdenskrig

Tyske og sovjetiske soldater kæmpede indædt på Østfronten gennem det meste af 2. verdenskrig. I Stalingrad fortsatte kampene, selvom byens bygninger lå i ruiner.

© Cassowary Colorizations

På Østfronten var Slaget ved Stalingrad totalt afgørende. Da det sluttede i februar 1943 var en hel tysk arme på 500.000 mand blevet omringet og udslettet.

I vest iværksatte amerikanerne og briterne den 6. juni 1944 D-Dag, historiens største amfibieoperation, og åbnede en ny front i Frankrig.

Nazitysklands undergang var nu kun et spørgsmål om tid.

Hvornår sluttede 2. verdenskrig?

  1. verdenskrig sluttede den 2. september 1945 – efter at have varet 6 år og 1 dag.

I 1945 trængte de allierede ind i selve Tyskland. Under slaget om Berlin gjorde tyskerne et desperat, men håbløst forsøg på at dæmme op for de 2,5. mio. angribende russere.

Under fremrykningen gjorde de allierede chokerende fund i de koncentrationslejre, hvor tyskerne havde udryddet ca. seks mio. jøder og ca. lige så mange andre ”uønskede”.

Foto af koncentrationslejren Auschwitz’ indgangsport

Under 2. verdenskrig samlede tyskerne alle “uønskede”, f.eks. jøder, sigøjnere, handicappede, homoseksuelle m.fl., i koncentrationslejre. Nogle mennesker blev omgående dræbt, mens andre skulle arbejde sig selv ihjel. Forholdene i koncentrationslejrene var forfærdelige.

© xiquinhosilva

Hitler begik selvmord den 30. april 1945, og Tysklands kapitulation fulgte få dage senere, den 8. maj.

Japans kapitulation fulgte den 15. august 1945, efter at Sovjetunionen havde invaderet Manchuriet og amerikanerne havde kastet atombomber over Hiroshima og Nagasaki.

Atombombesprængningerne markerede således afslutningen på 2. verdenskrig.

Japans officielle overgivelse skete ombord på det amerikanske slagskib USS Missouri den 2. september 1945.

Hvor mange døde under 2. verdenskrig?

I alt mistede mindst 60 millioner mennesker livet under 2. verdenskrig, hvis man lægger tal fra slag, bombetogter, koncentrationslejre o.l. sammen.

Det er dog svært at give et præcist tal på, hvor mange der døde under verdenskrigen, da ikke alle liv og dødsfald er blevet registreret.

VIDEO: Holocaust-overlevende taler ud om deres oplevelser

Statistikker over antallet af personer, der mistede livet under krigen, bliver stadig revideret den dag i dag.

Det står dog klart, at 2. verdenskrig er den konflikt, der har kostet flest menneskeliv.

Foto af tyske tropper ved byen Lindholm i Jylland, 9. april 1940

De tyske tropper invaderede Danmark til lands, til vands og i luften den 9. april 1940. Den danske befolkning kunne blot se til, mens tyske soldater traskede gennem byerne.

© Presse-Bild-Zentrale, Braemer und Gull/Nationalmuseet

2. verdenskrig i Danmark