Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Invasionen af Polen under 2. verdenskrig

2. verdenskrig: Optakten, forløbet og afslutningen

Med mindst 50 mio. døde var 2. verdenskrig den blodigste og mest omfattende militære konflikt i menneskehedens historie.

Wikimedia Commons

Optakten til 2. verdenskrig

Mens 1. verdenskrig stod på, blev den betegnet som krigen, der skulle ende alle krige. Sådan blev det ikke. Versaillestraktaten ydmygede det slagne Tyskland og pålagde landet en astronomisk krigsskadeserstatning. Det skabte grundlaget for tysk revanchisme.

I 1920 stiftedes det tyske nazistparti, NSDAP, der året efter fik Adolf Hitler som leder. Med sine ekstreme og racistiske budskaber fik partiet i begyndelsen kun ringe tilslutning hos de tyske vælgere, men det ændrede sig i 1929.

Børskrakket i Wall Street i New York tvang ikke alene USA i knæ, men sendte massive chokbølger ud i hele verdensøkonomien.

Ikke mindst Tyskland blev hårdt ramt. Fabrikker lukkede på stribe og millioner stod uden arbejde, hvilket skabte et stærkt ønske om forandring.

Det udnyttede nazisterne dygtigt i deres agitation, der bl.a. blev styret af den senere propagandaminister Josef Goebbels, som var med til at bane Hitlers vej til magten.

Ved valget i 1932 blev NSDAP Tysklands største parti med 48,5 pct. af stemmerne. Året efter blev Hitler udnævnt til rigskansler, og i 1934 gjorde han sig selv til det tyske riges Fører. Tyskland var nu et enmandsdiktatur.

Nazisternes magt blev håndhævet af væbnede korps som SA og Gestapo samt ikke mindst SS, der blev ledet af Heinrich Himmler. Samtidig skete en massiv oprustning af Tysklands militær.

I 1938 annekterede Tyskland Østrig og i 1939 Tjekkoslovakiet. Næste offer var Polen.

Starten på 2. verdenskrig

Invasionen af Polen, som blev indledt 1. september 1939, var startskuddet til 2. verdenskrig.

Storbritannien og Frankrig forlangte i et ultimatum Tysklands øjeblikkelige tilbagetrækning, og da det ikke skete, erklærede de to lande krig. Det var dog for sent at redde Polen, som blev tromlet ned af de overlegne tyske styrker.

I april 1940 besatte tyskerne under Operation Weserübung Danmark og Norge, og var nu klar til det store opgør på Vestfronten. I sommeren 1940 vandt tyskerne hurtige sejre over den franske hær og det britiske ekspeditionskorps.

De benyttede en strategi kaldet Blitzkrieg. Som navnet antyder, var det en lynkrigsstrategi, som indebar dybe gennembrud af modstanderens linjer, ofte i form af knibtangsbevægelser. Den engelske hær måtte foretage en storstilet evakuering fra Dunkirk og kort efter kapitulerede Frankrig.

Slaget ved Dunkirk under 2. verdenskrig

Den 26. juni 1940 venter britiske og franske tropper på transport til England efter slaget ved Dunkirk.

© Shutterstock

Tyskernes næste mål var en invasion af England. Den blev dog forpurret, da det lykkedes det britiske luftvåben RAF at besejre det tyske Luftwaffe under Slaget om England.

Hovedforløbet i 2. verdenskrig

Året 1941 blev afgørende for udfaldet af 2. verdenskrig. Den 22/6 indledte Tyskland og dets allierede Operation Barbarossa, historiens største militæroperation. 4,5 mio. aksemagtssoldater angreb Sovjetunionen.

Tyskerne vandt en række hurtige sejre, men i Slaget om Moskva lykkedes det Den Røde Hær at stoppe fjenden.

Da den russiske vinter satte ind, befandt angriberne sig i en farlig situation, som kun blev værre, da Sovjetunionen fik mobiliseret sin store befolkning og industrielle ressourcer.

En anden afgørende begivenhed indtraf den 7/12 1941, hvor japanerne angreb den amerikanske flådebase Pearl Harbor, og tvang USA ind i krigen. Som industriel supermagt gav USA de allierede en materiel overlegenhed, som blev større dag for dag.

USA vandt en vigtig sejr over den japanske flåde i Slaget ved Midway og trængte under Stillehavskrigen langsomt, men sikkert japanerne tilbage.

Italien havde i 1940 sluttet sig til Tyskland og indledt et angreb på det britiskkontrollerede Egypten. Briterne stoppede dog angrebet, hvor efter tyskerne sendte Afrikakorpset under kommando af Erwin Rommel til undsætning.

Rommel angreb aggressivt og trængte briterne tilbage til El Alamein i Egypten, hvor de forskansede sig op byggede op til en offensiv.

I Slaget ved El Alamein vandt briterne i efteråret 1942 en afgørende sejr, som betød, at aksemagterne på sigt blev drevet ud af Afrika. Dermed var det muligt for de allierede at invadere Italien i 1943.

På Østfronten var Slaget ved Stalingrad totalt afgørende. Da det sluttede i februar 1943 var en hel tysk arme på 500.000 mand blevet omringet og udslettet.

I vest iværksatte amerikanerne og briterne den 6. juni 1944 D-Dag, historiens største amfibieoperation, og åbnede en ny front i Frankrig. Nazitysklands undergang var nu kun et spørgsmål om tid.

Afslutningen på 2. verdenskrig

I 1945 trængte de allierede ind i selve Tyskland. Under slaget om Berlin gjorde tyskerne et desperat, men håbløst forsøg på at dæmme op for de 2,5. mio. angribende russere. Hitler begik selvmord den 30. april 1945, og Tysklands kapitulation fulgte få dage senere, den 8. maj.

Under fremrykningen gjorde de allierede chokerende fund i de koncentrationslejre, hvor tyskerne havde udryddet ca. seks mio. jøder og ca. lige så mange andre ”uønskede”.

Japans kapitulation fulgte den 15. august 1945, efter at Sovjetunionen havde invaderet Manchuriet og amerikanerne havde kastet atombomber over Hiroshima og Nagasaki. Atombombesprængningerne markerede således afslutningen på 2. verdenskrig.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul