Berømt krigsskib fundet af it-milliardær

På 5.500 meters dybde har rigmanden Paul Allen fundet vraget af et kæmpe amerikansk krigsskib, som blev sænket i 1945. Skibet fragtede blandt andet komponenter til atombomberne, der ramte Japan.

En undervands-ekspedition med milliardæren Paul Allen i spidsen har lokaliseret et amerikansk krigsskib fra 2. verdenskrig i filippinsk farvand.

© Creative Commons

Et undervandsfartøj har efter 72 år fundet resterne af det amerikanske krigsskib USS Indianapolis fra 2. verdenskrig.

Eftersøgningen af skibet er finansieret af milliardæren Paul Allen, som grundlagde Microsoft Corporation sammen med Bill Gates.

Paul Allen har for nyligt købt og restaureret undervandsfartøjet R/V Petrel, så det er i stand til at dykke ned til 6.000 meters dybde. Og på 5.500 meters dybde fandt det resterne af skibet og tog flere billeder af det.

Fragtede dele til a-våben

Den 30. juli 1945 indtraf en kæmpe katastrofe for den amerikanske flåde.

Krigsskibet USS Indianapolis (CA-35) sejlede i filippinsk farvand, hvor en japansk ubåd ramte det 190 meter lange skib med en torpedo.

Kort tid inden forliset havde USS Indianapolis sejlet med komponenter til de to atombomber, der ramte Hiroshima og Nagasaki mindre end en uge senere.

På bare 12 minutter sank skibet med den 1.197 store besætning ombord. 880 af sømændene døde, og ca. 300 bukkede under for kulde i vandet eller blev spist af hajer.

Har også fundet andre krigsskibe

Skibet blev fundet vest for det sted, hvor historikere tidligere har troet, at skibet ville befinde sig.

Aftenen før, USS Indianapolis blev torpederet og sank, blev det registreret af et andet skib, og det er forskere først for nyligt blevet opmærksom på. Og det er den information, som fik eftersøgningsholdet til at undersøge et nyt sted.

Paul Allen har ved tidligere ekspeditioner også fundet et japansk og et italiensk krigsskib under vandet.