Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Short Stirling udmærker sig bl.a. ved at være det første bombefly med fire motorer i det britiske luftvåben.

© Wikimedia Commons
Krig - 2. verdenskrig

Bombefly fra 2. verdenskrig fundet i Nordsøen

Vraget af et fly er dukket op i Nordsøen i forbindelse med anlæggelsen af en højspændingsforbindelse mellem Norge og England. Eksperter vurderer, at vraget stammer fra et britisk bombefly af typen Short Stirling.

Ingeniører fra det britiske el-selskab National Grid fik sig lidt af et chok, da de for nylig undersøgte havbunden ud for den norske kyst i forbindelse med anlæggelsen af en undersøisk højspændingsforbindelse.

Her stødte de nemlig på vraget af en flyvemaskine – og efter alt at dømme er det ikke en hvilken som helst en af slagsen.

Bombefly leverede udstyr til norske modstandsmænd

"Fagfolk, som vi har rådført os med, mener, at flyvraget er et bombefly af typen Short Stirling. Det spillede en vigtig rolle ved at levere forsyninger fra Storbritannien til den norske modstandsbevægelse i slutningen af 2. verdenskrig," udtaler Thor Anders Nummedal, som er projektdirektør i North Sea Link, ifølge Ritzau.

Bombeflyet, der blev designet af selskabet Short Brothers i slutningen af 1930’erne, fløj bl.a. med våben, ammunition, uniformer, whisky og cigaretter til den norske modstandsbevægelse.

Myndigheder mangler flere beviser

I løbet af krigen gennemførte de allierede op mod 1300 af disse flyvninger, de fleste i 1944 og 1945. Men det var ikke alle, der vendte sikkert hjem efter den farefulde tur over Nordsøen.

Under missionerne forsvandt 30 allierede fly, heraf 19 Short Stirlings, og skæbnen for seks af dem er endnu ukendt.

Ifølge Sue Raftree fra det britiske forsvarsministerium kræver det en større undersøgelse, før man med sikkerhed kan slå fast, at flyvraget er en Short Stirling. Hun hæfter sig ved, at fund af flyvrag i havet er relativt sjældne.

Læs også:

Politikere

Storbritanniens tyrkiske premierminister

1 minut
Germansk mark
Arkæologi

Mark gemte på Storbritanniens Atlantis

4 minutter
Invincible nyhed vrag
Søfart

262 år gammelt vrag er en mageløs tidskapsel

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul