Bombefly fra 2. verdenskrig fundet i Nordsøen
Vraget af et fly er dukket op i Nordsøen i forbindelse med anlæggelsen af en højspændingsforbindelse mellem Norge og England. Eksperter vurderer, at vraget stammer fra et britisk bombefly af typen Short Stirling.

Short Stirling udmærker sig bl.a. ved at være det første bombefly med fire motorer i det britiske luftvåben.
Ingeniører fra det britiske el-selskab National Grid fik sig lidt af et chok, da de for nylig undersøgte havbunden ud for den norske kyst i forbindelse med anlæggelsen af en undersøisk højspændingsforbindelse.
Her stødte de nemlig på vraget af en flyvemaskine – og efter alt at dømme er det ikke en hvilken som helst en af slagsen.
Bombefly leverede udstyr til norske modstandsmænd
"Fagfolk, som vi har rådført os med, mener, at flyvraget er et bombefly af typen Short Stirling. Det spillede en vigtig rolle ved at levere forsyninger fra Storbritannien til den norske modstandsbevægelse i slutningen af 2. verdenskrig," udtaler Thor Anders Nummedal, som er projektdirektør i North Sea Link, ifølge Ritzau.
Bombeflyet, der blev designet af selskabet Short Brothers i slutningen af 1930’erne, fløj bl.a. med våben, ammunition, uniformer, whisky og cigaretter til den norske modstandsbevægelse.
Myndigheder mangler flere beviser
I løbet af krigen gennemførte de allierede op mod 1300 af disse flyvninger, de fleste i 1944 og 1945. Men det var ikke alle, der vendte sikkert hjem efter den farefulde tur over Nordsøen.
Under missionerne forsvandt 30 allierede fly, heraf 19 Short Stirlings, og skæbnen for seks af dem er endnu ukendt.
Ifølge Sue Raftree fra det britiske forsvarsministerium kræver det en større undersøgelse, før man med sikkerhed kan slå fast, at flyvraget er en Short Stirling. Hun hæfter sig ved, at fund af flyvrag i havet er relativt sjældne.