IWM

Bombepiloter fra 2. verdenskrig identificeret

80 år efter at deres fly blev skudt ned, kan fem døde besætningsmedlemmer omsider blive behørigt begravet.

En juni-nat i 1941 var det britiske Vickers Wellington-bombefly T2990 på vej tilbage til basen i England. Men så dukkede en tysk natjager op over Holland og skød flyet ned.

Først 80 år senere blev vraget udgravet i kommunen Kroon i Holland – og inde i vraget fandt arkæologerne ligene af fem besætningsmedlemmer.

Efter ihærdigt arkivarbejde kan Commonwealth War Graves Commission, der har ansvaret for soldatergrave fra 1. og 2. verdenskrig, nu offentliggøre identiteten på de fem døde flyvere: Det viser sig, at alle fem var tjekkiske statsborgere i britisk tjeneste.

Kun én mand overlevede

Den 22. juni 1941 – samme dag som tyske styrker invaderede Sovjetunionen – medvirkede bombeflyet i et af de allieredes livsfarlige bombetogter over Tyskland.

På vej retur fra en natlig mission over den tyske by Bremen blev de tjekkiske soldater indhentet af et tysk jagerfly. Over Holland brød Wellington-bomberen i brand og styrtede ned.

Kun et enkelt besætningsmedlem reddede sig ud i tide og måtte tilbringe resten af krigen i en tysk krigsfangelejr.

Hans fem afdøde kammerater vil senere på året blive begravet på behørig vis på en kirkegård for de allieredes faldne i Holland. Både tjekkiske og britiske repræsentanter ventes at deltage i bisættelsen.

Af de ca. 2.460 tjekker og slovakker, der gjorde tjeneste i det britiske flyvevåben under 2. verdenskrig, døde 493.