World History Archive/Imageselect & Shutterstock
Churchill citater tale

Churchill-citater: Her er de mest berømte

Winston Churchill led af en talefejl, men gennem hårdt arbejde mestrede han det engelske sprog og tryllebandt briterne. Her er de bedst kendte Churchill-citater, som alle huskes den dag i dag.

Evnen til at holde tale var ikke medfødt hos Winston Churchill. Tværtimod – den senere premierminister havde en snøvlende tale, og den let raspende stemme var langtfra behagelig at lytte til. Men på samme måde som Churchill stædigt kæmpede mod Hitler, overvandt han gennem øvelser sin talefejl.

Churchill-citater blev til med enkle virkemidler

Churchill brugte sin stemme flittigt i forsøget på at mobilisere briternes kampvilje. Virkemidlerne var enkle. Premierministeren brugte gerne korte ord på én eller to stavelser, og han foretrak gamle engelske begreber i stedet for fremmedord. På den måde blev talerne lettere at forstå og huske.

William Bourke Cockran.

Politikeren og taleren William Bourke Cockran var en af Winston Churchills store inspirationskilder.

© Imago History Collection/Imageselect

Smart trick muliggjorde udødelige Churchill-citater

Tricket med at lade stemmen stige og falde i takt med ordenes intensitet lærte Winston Churchill af en amerikansk politiker – kongresmedlemmet William Bourke Cockran fra New York.

Cockran var en god ven af Churchills amerikanske mor, og de to mænd mødte hinanden, da Churchill som 20-årig besøgte New York. Cockran mestrede til fulde 1800-tallets svulstige talestil, som var inspireret af tidens vækkelsesprædikanter.

Han gav den unge Churchill det råd at betragte sin stemme som et orgel. Tanken bag rådet var, at stemmen skulle bruges som et instrument, der kunne variere i såvel intensitet som toneleje. Det gjorde talerens stemme melodiøs og hjalp med at fastholde lytternes interesse.

Kombineret med Churchills sans for det engelske sprogs virkemidler gjorde Cockrans råd i 1940 premierministerens stemme til et af de mest effektive våben i det britiske arsenal. Flere brudstykker af taler fra 2. verdenskrig er i dag udødelige Churchill-citater.

Læs udpluk af Churchill-citater fra nogle af hans bedste taler:

“Jeg har intet at tilbyde jer ud over blod, slid, tårer og sved”. Winston Churchill.

Hvor: Det britiske underhus, London.
Hvornår: 13. maj 1940.
Hvorfor: Churchill har netop overtaget premierministerposten og fremlægger nu sin politik for det britiske parlament.

“Vi fortsætter til det sidste. Vi vil kæmpe i Frankrig, vi vil kæmpe på havet, og vi vil med stigende styrke og selvtillid kæmpe i luften. Vi vil forsvare vor ø, koste hvad det koste vil. Vi vil kæmpe på vore strande. Vi vil kæmpe på vore flyvepladser. Vi vil kæmpe på marker og i gader. Vi vil kæmpe i bakkerne, og vi overgiver os aldrig!” Winston Churchill.

Hvor: Det britiske underhus, London.
Hvornår: 4. juni 1940.
Hvorfor: Tyske styrker vinder frem i Frankrig, Churchill vil forberede briterne på et fransk nederlag og en mulig tysk invasion i Storbritannien.

Avisartikel om fransk kollaps

Mens aviserne skrev om franskmændenes kollaps, forsøgte Churchill at holde briternes mod oppe.

© John Frost Newspapers/Imageselect & Shutterstock
“Lad os derfor stålsætte os til at udføre vore pligter. Og lad os gøre det på en måde, der gør, at hvis Det Britiske Imperium og dets fællesskab af Commonwealth-nationer består i tusind år, så vil folk stadig da sige om os, at dette var vor stolteste stund”. Winston Churchill.

Hvor: Det britiske underhus, London.
Hvornår: 18. juni 1940.
Hvorfor: Frankrig kæmper stadig mod tyskerne, men det står klart, at landet snart må overgive sig. Churchill vil opmuntre briterne til at stå fast.

Kort over det britiske imperium og Commonwealth.

I sin rolle som premierminister talte Churchill ikke kun til briterne – men også til Det Britiske Imperiums undersåtter over hele kloden.

© Historic Collection/Imageselect & Shutterstock
“Skulle en angriber komme til Storbritannien, så vil folket ikke føjeligt lægge sig ned foran ham i underkastelse, som vi beklageligvis har set det i andre lande. Vi vil forsvare hver landsby, hver købstad og hver storby. London i sig selv, hvis den skal indtages gade for gade, kan med lethed fortære en hel fjendtlig hær. Men vi vil hellere se London lagt i ruiner og aske end tillade den kuet at blive gjort til slave på nederdrægtig vis”. Winston Churchill.

Hvor: London (radiotale).
Hvornår: 14. juli 1940.
Hvorfor: Talen bliver holdt på Frankrigs nationaldag, Bastilledagen, en måned efter at tyske tropper er rykket ind i Paris. Ordene tjener som en advarsel til Hitler om, at England ikke har i sinde at lade sig kue lige så let.

Tyske tropper indtager Paris

Tyske tropper indtog Paris den 14. juni 1940. Men Frankrigs fald fik ikke Churchill til at slække på kampgejsten.

© Imageselect
“Aldrig i menneskehedens konfliktfyldte historie har så mange haft så få at takke for så meget”. Winston Churchill.

Hvor: Det britiske underhus, London.
Hvornår: 20. august 1940.
Hvorfor: Som tak og opmuntring til Royal Air Forces piloter i en tid, hvor luftslaget om England er på sit højeste.

Britiske piloter 1940

Ifølge Churchill reddede de britiske piloter i sommeren 1940 landet fra Hitler og nazisterne.

© De Luan/Imageselect