75-året for D-dag: Tudsegamle veteraner begiver sig ud på farefuld mission

Under det store D-dags jubilæum i Normandiet genopfører to frygtløse veteraner deres oprindelige mission. 75 år efter de landede første gang, skal de igen springe ud med faldskærm bag Normandiets strande.

Selvom han ikke havde haft en faldskærm på i 74 år, var Harry Read ved godt mod under sit første prøvehop sidste år.

75 år efter de britiske soldater Harry Read og Jock Hutton blev kastet ud over Normandiet under D-dag, ifører de sig endnu engang faldskærmen og prøver kræfter med den historiske tur.

Udspringet foregår i forbindelse med det store D-dags jubilæum i Normandiet, hvor det bl.a. vil være muligt at se opførsler af landgangen, masser af fartøjer fra 2. verdenskrig, foredrag og koncerter.

En af de største begivenheder på dagen er uden tvivl genopførslen af faldskærmstroppernes hæsblæsende udspring. Her deltager flere end 30 af de oprindelige Douglas C-47 Skytrain fly, også kaldet Dakotas. Ligesom under D-dag skal de flyve fra England til Frankrig, hvor i alt 300 faldskærmstropper i uniform bliver nedkastet over Normandiet.

Landede i dødsfælde under D-dag

I modsætning til da de var soldater, springer den 95-årige Harry Read og den 94-årige Jock Hutton dog denne gang tandem sammen professionelle fra udspringsgruppen Red Devils.

“Det er en dum ting at gøre. Gamle mænd hopper ikke i faldskærm”, fortæller Read. Udover enkelte prøvehop inden for det sidste år har han ikke kastet sig ud fra et fly siden D-dag. Han indrømmer, at der er en spænding ved at hoppe, men fortæller også, at han primært gør det for at ære sine mange faldne kammerater.

Read var radiooperator under D-dag og sprang ud med et tungt batteri spændt om benet. Det skulle have været udløst fra ham inden landingen, men mekanismen virkede ikke, og med hvad der svarede til en værktøjskasse om benet styrtede han ned i en sump. Det var et område, tyskerne bevidst havde oversvømmet og gjort til en dødsfælde for faldskærmstropper.

Imod alle odds klarede Read sig op af sumpen, men så heldig var 200 af hans kammerater ikke. De landede i det mudrede vand og døde uden at have affyret så meget som et skud.

Harry Read i juni 1943. Her er han 19 år gammel og lige blevet soldat.

Kan være sidste gang veteraner kan deltage

Den anden udspringende veteran, Jock Hutton, er lidt mere i træning. Under 70-års jubilæet for D-dag i 2014 var han nemlig den eneste, der havde mod på at gennemføre et lignede udspring.

De store mindehøjtideligheder for D-dag i Normandiet finder sted hvert femte år. Fejringen i år er unik, da det forventes at være sidste gang, de sidste overlevende veteraner, der var tilstede under den skelsættende invasion, kan deltage aktivt i festlighederne.