Institute of National Remembrance/BPiI/xtt & Shutterstock

Den Røde Hær mishandlede og dræbte polske nonner

Da nazisterne i 1944 trak sig tilbage gennem Polen, plyndrede og myrdede den Den Røde Hærs soldater de erobrede områder.

Polske arkæologer har fundet de jordiske rester efter tre nonner, der blev mishandlet af russerne under 2. verdenskrig, meddeler det polske Institut for National Erindring.

De tre var de sidste ud af en gruppe på syv katolske nonner, der ifølge dokumenter fra 1945 blev dræbt af russerne under Den Røde Hærs fremrykning gennem Polen.

Dokumenterne fik i 2020 polske arkæologer til at indlede et omfattende opsporingsarbejde for at finde frem til nonnernes grave.

Den Røde Hærs soldater udførte talrige overgreb på de civile polakker.

© Shutterstock

Fire af kvinderne blev fundet i løbet af det andet halvår af 2020, og i december måned førte opklaringsarbejdet arkæologerne til en kirkegård i byen Orneta – omtrent 100 km øst for Gdansk. Her fandt forskerne de sidste tre nonner.

Stalins soldater dræbte uskyldige civile

Arbejdet med at fritlægge kvinderne tog dog en rum tid, da flere nye grave var blevet anlagt oven på de tre nonners i årene efter 2. verdenskrig.

At gravene vitterlig rummer de dræbte nonner, stod klart, da arkæologerne fandt flere bedekranse og et kors. Nonnerne var blandt ofrene for Den Røde Hærs brutale fremrykning.

Nonnerne var blandt de mange ofre i Polen, der blev myrdet af Den Røde Hærs soldater.

© Institute of National Remembrance/BPiI/xtt

Stalins soldater invaderede Polen i 1944, og de plyndrede, voldtog og dræbte såvel polske frihedskæmpere som landets civilbefolkning. Kommunisterne behandlede medlemmer af gejstligheden ekstra hårdt:

En af nonnerne havde fået øjnene skåret ud og tungen klippet af, og hun var blevet stukket 16 gange med en bajonet.