United States Holocaust Museum
Warszawas ghetto 1940

“Deres hævn er barbarisk og umenneskelig”

Den jødiske skoleleder Chaim Kaplan dokumenterede i sin dagbog nazisternes brutalitet i Warszawas ghetto. I foråret 1942 tager den tilfældige vold til, og Kaplan mærker, at nazisterne er ved at stramme nettet om den jødiske befolkning. Få måneder senere begynder deportationerne til gaskamrene.

22. april 1942

I løbet af den seneste uge er den nazistiske terror taget så meget til, at den gør os træt af livet. Kort sagt ville døden være bedre for os end det liv, vi lever nu. Det er ikke bare dramatiske ord.

Nazisterne er begyndt at søge efter politiske forbrydelser, som vi har begået i fortiden og nutiden, og metoden lader ikke nogen uberørt. Der er ingen mennesker i et akademisk land, som ikke kan anklages for at have begået en lovovertrædelse mod nazisterne på en eller anden måde, og det giver et stort spillerum for hævn.

Og deres hævn er barbarisk og umenneskelig. Det er ikke en civiliseret stats hævn fra et regime med et pædagogisk fundament, men derimod hævnen fra en bande mordere, med fråde om munden, der er blottet for alle menneskelige følelser og ikke kender til nåde.

De mordere, som Gestapo sender, ulejliger sig ikke engang med at beskylde dem, de dømmer til døden, for nogen lovovertrædelse. De går uden varsel ind i folks huse og skyder en kugle ind i hjertet på den stakkels sjæl – og livet er slut.

Chaim Kaplan

Chaim Kaplans sidste dagbogsoptegnelse er fra foråret 1942. Herefter er hans præcise skæbne ukendt.

© United States Holocaust Memorial Museum

Chaim Kaplan beretter fra ghettoen

I Leśno Street 41 blev en mor og hendes søn dræbt. Jeg kender ikke deres navne, men det er et faktum. Samme dag blev præsidenten for invalide-samfundet, Gorka, dræbt uden nogen forklaring. Det samme gælder de andre, der blev dræbt. Døden kom uden varsel.

Hver dag bliver der myrdet mennesker, som, blot få øjeblikke før ødelæggelsens engle ankom, var fulde af liv og ikke frygtede noget ondt.

En lille overtrædelse er nok til, at nazisterne kan eliminere “forbryderen” på et øjeblik, uden dom, en retssag eller nogen foreløbig undersøgelse. Der står du fredeligt og spiser bare dit brød (hvis bare vi havde brød) og drikker dit vand, og i næste øjeblik er du død, et besejret kadaver uden en grav.

I dag var vi øjenvidner til sådan en hændelse: Et tysk køretøj var på vej ned ad Okopowa Street og stoppede ved en rende eller et hul i jorden. En tysk officer sprang ud af køretøjet.

List of jews

Til Wannsee-konferencen havde Adolf Eichmann medbragt en oversigt over samtlige jøder i Europa. Listen skulle sikre, at de alle blev udryddet.

© United States Holocaust Memorial Museum

Nazisterne beslutter at udrydde jøderne

“Den tyske ridder”, der var bevæbnet fra top til tå, gjorde tegn til en ung mand om, at han skulle bevæge sig lidt væk og stille sig der. Den unge mand adlød.

Efter at han havde stillet sig på stedet, tog officeren en pistol frem og skød en kugle gennem den unge mands hjerte. Han faldt som korn foran mejetærskeren.

Efter at have begået drabet vendte morderen tilbage til sit køretøj, steg ind og forsvandt, som om intet var hændt.

Nazisterne udøver tre former for terror. Den ene er, at de skyder enhver tilfældig. Hver en jøde, der har begået en forseelse, selv den mindste, er underlagt dette terrorens barn.

Jøden straffes anderledes: Uden varsel, uden en undersøgelse eller krav, uden lov eller retfærdighed.

En anden form for terror er vold. I de her dage, foran tusindvis af forbipasserende, vil nazisterne uden varsel overfalde jøder, der uskyldigt går forbi, og give dem alvorlige prygl.

Det eneste, en nazist skal gøre, er at signalere til en jøde med sin finger, at han skal stoppe eller nærme sig ham “frivilligt”. Dette signal er kun beregnet til at kunne skade jøden, når han kommer tæt på, og kunne give ham et ordentligt lag tæsk.

Den tredje form for terror er fornærmelsens terror ledsaget af tilfældig fysisk skade. De tortureredes smertefulde støn kombineres med den spøgefulde latter fra tortur-bødlen og støtten fra hans ledsagere, som er vidner til handlingen.

Vold hersker overalt i ghettoen, med skud, kvæstelser og skældsord uden grund snesevis af gange dagligt.

Mere end 400.000 jøder levede i Warszawas ghetto, da massedeportationerne begyndte i 1942. Historikere vurderer, at 300.000 døde i gaskamrene eller ved tilfældige henrettelser som dem, Chaim Kaplan beskriver i sin dagbog. Resten omkom af sult, sygdom eller i den oprørskamp, som de sidste jøder i ghettoen indledte i januar 1943.