Riksarkivet
Reinhard Heydrich

Hvad var Wannsee-konferencen?

I efteråret 1941 beslutter Adolf Hitler, at Europas jøder skal udryddes. Et halvt år senere mødes en håndfuld topnazister for at planlægge folkedrabet.

Millioner af jøders skæbne blev beseglet for godt 80 år siden i en forstad til Berlin.

Ved den såkaldte Wannsee-konference mødtes en håndfuld topnazister den 20. januar 1942 for at aftale, hvordan de bedst kunne gennemføre Adolf Hitlers ordre om “den endelige løsning på det europæiske jødespørgsmål” – udryddelsen af de ca. 11 mio. jøder i Europa.

Mødets arrangør var Reinhard Heydrich, der var chef for Nazitysklands sikkerhedspoliti. Til stede var også flere fremtrædende SS-folk og topembedsmænd fra forskellige ministerier.

Heydrichs mål var at sikre sig embedsmændenes loyalitet og koordinere de praktiske retningslinjer for folkemordet.

Topfolk deltog i Wannsee-konferencen

Til Wannsee-konferencen havde Reinhard Heydrich inviteret 15 repræsentanter fra alle de myndigheder, som skulle bidrage til jødeudryddelsen. Til stede var flere fremtrædende medlemmer af SS og en række topembedsmænd fra bl.a. indenrigs-, udenrigs- og justitsministeriet.

Heydrich
© Creative Commons

Reinhard Heydrich (1904-1942)

  • Stilling: Chef for sikkerhedspolitiet og de hemmelige tjenester i SS.

  • Rolle i jødeudryddelsen: Fik til opgave at planlægge og koordinere den praktiske udførelse af jødeudryddelsen.

Heinrich Müller
© Riksarkivet

Heinrich Müller (1900-ukendt)

  • Stilling: Chef for Gestapo, Nazitysklands hemmelige statspoliti.

  • Rolle i jødeudryddelsen: Var en af hovedmændene bag jødeudryddelsen og havde ansvaret for, at holocaust blev gennemført.

Adolf Eichmann
© United States Holocaust Memorial Museum

Adolf Eichmann (1906-1962)

  • Stilling: SS-officer.

  • Rolle i jødeudryddelsen: Havde bl.a. til opgave at sørge for deportationerne af jøder til ghettoer og udryddelseslejre i det tyskbesatte Østeuropa.

Otto Hofmann
© U.S. Army

Otto Hofmann (1896-1982)

  • Stilling: Chef for SS’ centrale kontor for race og bosættelse.

  • Rolle i jødeudryddelsen: Havde ansvaret for at “race-teste” befolkningen i de besatte områder og hjælpe tyskere med at bosætte sig i Polen og Rusland.

Schöngarth
© The Rabka Four

Karl Eberhard Schöngarth (1903-1946)

  • Stilling: SS-officer i sikkerhedspolitiet SiPo og sikkerhedstjenesten SD.

  • Rolle i jødeudryddelsen: Dannede flere dødspatruljer og havde ansvaret for massakrer på over 10.000 polske jøder.

Hitler traf beslutningen

Kun ét mødereferat fra konferencen har overlevet, og det viser, at nazisterne i første omgang planlagde at fordrive jøderne til Østeuropa. Der skulle jøderne udføre slavearbejde, indtil en total udryddelse kunne gennemføres.

Nogle historikere har ment, at selve beslutningen om jødeudryddelsen blev taget i Wannsee. Efter alt at dømme blev beslutningen dog truffet af Adolf Hitler i efteråret 1941, og folkemordet var allerede ved at blive løbet i gang på tidspunktet for konferencen.

Tyske dødspatruljer – Einsatzgruppen – havde fx allerede i et halvt år massakreret østeuropæiske jøder, og i udryddelseslejren Chełmno gik nazisterne i gang med at myrde jøder seks uger inden Wannsee-konferencen.