Creative Commons
Gustav og Arnold Schwarzenegger

Var Arnold Schwarzeneggers far nazist?

I 1990 begyndte Hollywood-pressen at skrive, at Arnold Schwarzeneggers far var nazist og havde kæmpet for Hitler. Siden har filmstjernen selv fået undersøgt farens fortid.

“Jeg ved ikke meget om min fars fortid. Jeg ved ikke, om den er god eller dårlig, men jeg vil gerne have, at I finder ud af det”, husker rabbiner Marvin Hier, at Hollywood-stjernen Arnold Schwarzenegger fortalte ham i 1990.

Kort forinden var nyheden begyndt at svirre i Hollywood: Schwarzenegger, som stammede fra Østrig, var søn af en nazist, der havde kæmpet for Hitler. Nu ville skuespilleren have Hier – grundlæggeren af en organisation, som forsker i holocaust – til at grave i farens fortid.

Hier fandt dokumenter, som viste, at faren – Gustav Schwarzenegger – havde været medlem af nazistpartiet. Men han fandt ingen forbindelse til krigsforbrydelser.

Gustav og Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzeneggers far døde i 1972 – få år efter at Arnold havde optrådt i sin første filmrolle.

© Creative Commons

Faren blev såret i Leningrad

I 2003 fik avisen “Los Angeles Times” adgang til Østrigs statsarkiv, som viste, at Gustav havde været medlem af SA, der var kendt som nazistpartiets stormtropper. Faren var blevet optaget i maj 1939 – ca. et halvt år efter at SA havde raseret jødiske boliger, forretninger og synagoger i Tyskland og Østrig under krystalnatten.

Dokumenterne viser også, at faren tjente i den tyske hærs militærpoliti og blev sendt til Frankrig, Belgien, Polen og Sovjetunionen. Hvad han lavede der, fortæller dokumenterne ikke, men i 1943 blev Gustav sendt hjem efter at være blevet såret i Leningrad.

Arnold Schwarzenegger har aldrig selv lagt skjul på sin fars fortid og har tidligere fortalt, at faren forsøgte at holde sine dæmoner fra krigen nede med alkohol. I marts 2022 fortalte Arnold om sin far i en video på de sociale medier, hvor han opfordrer russerne til at standse invasionen af Ukraine.

VIDEO: Se Arnolds opfordring til russerne

Video