LWL/Nils Wolpert
Stalag 326, nazi, kamp

Døde krigsfangers kæreste ejendele udgravet

Arkæologer har fundet over tusinde genstande fra en krigsfangelejr, hvor omkring 65.000 russiske soldater omkom under 2. verdenskrig.

I en af Nazitysklands mest berygtede krigsfangelejre, Stalag 326 i Nordrhein-Westfalen, har arkæologer afdækket vidnesbyrd om livet i den 400.000 m2 store lejr. Flere end 1.000 genstande er blevet udgravet, hvoraf mange har tilhørt fangerne.

Ifølge arkæolog Sven Spiong fra Landschaftsverband Westfalen-Lippe er de mest rørende genstande forskellige fødevarebeholdere af tin, hvor fangerne indgraverede tegninger og ord.

Fange indgraverede sit hjem

En indgravering viser fx en lille gård i bjergene.

“Antageligvis er det en fanges hjemegn. Selv om vi ikke kender hans navn, så er sådanne fund vidnesbyrd om fangens liv”, forklarer Spiong i en pressemeddelelse.

Blandt de fundne genstande er også dele af bælter, flasker, bestik til mad og en enkelt sovjetisk hærhjelm.

Fangerne ejede intet andet end det tøj, de bar og de få ting, de kunne bære på den lange vej til lejren. Så for fangerne havde selv den mindste genstand enorm betydning.

Krigsfanger døde som fluer

Udgravningen blev sat i gang, fordi en del af området skal bebygges. Indtil videre har arkæologerne undersøgt 600 m2 af lejren. Stalag 326 blev bygget i forbindelse med Nazitysklands angreb på Sovjet i 1941.

Lejren blev modtagelseslejr for det enorme antal krigsfanger, som tyskerne tog på østfronten. Fangerne blev bl.a. sat til tvangsarbejde i Ruhrområdet.

Forskerne vurderer, at ca. 65.000 krigsfanger døde af sult og udmattelse i Stalag 326. Det er planen, at en del af genstandene, som arkæologerne har fundet, skal udstilles.

Se billeder af de fundne genstande i galleriet herunder:

En fange har indgraveret tegningen af et hus – måske hans hjem – i bunden af sin tinmadskål.

LWL/Nils Wolpert

Blandt fundene er også en stor mængde bestik, som fangerne spiste med. Det var deres personlige ejendom.

LWL/Nils Wolpert

På dette låg fra en tindåse har en fange indgraveret en blomst samt årstallene 1912 og 1943 – sandsynligvis hans fødselsår og året, hvor han lavede indgraveringen i lejren.

LWL/Nils Wolpert

En række belgiske uniformsknapper afslører, at ikke kun russere sad interneret i lejren.

LWL/Nils Wolpert

På mange af de fundne tinmadskåle har fanger indgraveret beskeder med kyrilliske bogstaver – måske en sidste besked til deres efterladte, som dog aldrig fik den.

LWL/Nils Wolpert

Da amerikanske tropper i april 1945 befriede Stalag 326, fandt de 8.500 tilbageværende, russiske fanger, som modsat ca. 65.000 af deres kammerater havde overlevet.

Keystone/getty images