Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Himmler nazist dokument

Dokumentet der kostede Himmler livet fundet

Et britisk museum har helt uventet modtaget det dokument, som resulterede i SS-lederen Heinrich Himmlers tilfangetagelse.

Bundesarchiv, Bild 183-S72707 / CC-BY-SA 3.0

Det falske ID-papir, som fældede en af Nazitysklands største krigsforbrydere, Heinrich Himmler, er overraskende dukket op – 75 år efter Himmlers død.

Britiske soldater udtog den 22. maj 1945 tre tyske soldater i byen Bremervörde i Nordtyskland til kontrol.

Den ene tysker – en ældre sergent med klap for øjet – gav briterne sine ID-papirer.

Ifølge dokumentet var hans navn Heinrich Hizinger.

På det falske ID-papir, et såkaldt Entlassungsshein, havde Himmler fået navnet Heinrich Hizinger og rangen Feldwebel – sergent på dansk. Dokumentets opdukken har omsider afsluttet en årelang diskussion om, hvorvidt den britiske soldat, der i sin tid nedskrev rapporten om Himmlers tilfangetagelse, stavede det falske navn forkert. Flere historikere har således ment, at navnet burde staves Hitzinger med et "t". Men nu viser det sig altså, at den britiske soldat skrev navnet helt korrekt.

© Military Intelligence Museum

Himmler gik til bekendelse

Men da briterne så papirets stempel, der viste sergentens enhed, blev de tre mænd straks tilbageholdt. Samme stempel var før blevet brugt af medlemmer af SS, som havde forsøgt at flygte.

Under en afhøring næste dag tog den tyske sergent sin øjenklap af og afslørede, at han i virkeligheden var Heinrich Himmler – leder af SS og arkitekten bag jødeudryddelserne.

Få timer senere begik han selvmord ved at bide i en kapsel med cyanid.

Britisk officer snuppede dokumentet

I 75 år har Himmlers falske dokument været forsvundet. Men for nylig blev det til alles overraskelse doneret til det britiske Military Intelligence Museum af en grandniecen til en oberstløjtnant Sidney Noakes.

Han arbejdede under krigen for den britiske efterretningstjeneste og døde i 1993.

Officererne, som afhørte krigsforbrydere, blev rutinemæssigt aldrig navngivet, men mistanken er, at det var Noakes, der afhørte Himmler. Efterfølgende har han taget dokumentet med hjem og gemt det.

Ifølge museet er ironien, at hvis de tyske forfalskere havde brugt et hvilket som helst andet stempel, så er det ikke umuligt, at Himmler faktisk havde kunnet undslippe.

Læs også:

Nazisme

Breve fra Heinrich Himmler er dukket op

2 minutter
Nazisme

Himmler grinede hånligt inden selvmord

1 minut
Nazisme

Snedigt falskneri skulle skabe mistro til Hitler

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul