Silentworld Foundation/Fugro
Montevideo Maru

Dykkere finder japansk katastrofeskib på bunden af Stillehavet

I 1942 døde flere end 1.000 australske krigsfanger, da deres transportskib blev sænket ved en fejl af en amerikansk ubåd. Gennem et stort internationalt samarbejde er skibet nu endelig fundet.

Under 2. verdenskrig blev det japanske fragtskib SS Montevideo Maru sænket af en amerikansk ubåd ud for den filipinske ø Luzon. Men skibet var hverken fyldt med ammunition eller japanske soldater, som amerikanerne troede.

Ombord var derimod mere end 1.000 australske soldater og civile, som japanerne havde taget til fange. Deres død gjorde sænkningen af SS Montevideo Maru til den største maritime katastrofe i Australiens historie.

Nu er det langt om længe lykkedes at finde frem til vraget og de tusind krigsfangers sidste hvilested.

Fundet blev gjort af Silentworld Foundation, der med hjælp fra australske og japanske eksperter fik sporet sig ind på det præcise område, hvor skibet var gået ned.

Montevideo Maru

Gennem sonarscanninger var det muligt at skabe et 3D-billede af skibet på havets bund.

© Silentworld Foundation/Fugro

Derefter blev et af verdens mest avancerede undervandsfartøjer sendt ned på havbunden, og ved hjælp af sonar var det muligt at lokalisere det sunkne skib på kun 12 dage. Ved at sammenligne sonarbillederne med de oprindelige blueprints af skibet, blev det tydeligt, at dette var SS Montevideo Maru.

“Ved at finde dette skib håber vi at kunne give sagen en afslutning for de talrige familier, som er blevet ødelagt af denne frygtelige tragedie,” fortæller John Mullen, direktør for Silentwood Foundation.

Vraget bliver ladt i fred

Det er allerede besluttet, at der ikke vil blive gennemført nogle forsøg på at bjærge vraget, der befinder sig på mere end 4.000 meters dybde – dybere end fx vraget af RMS Titanic.

Ikke alene ville det være et svært bjærgningsarbejde på den dybde, men der er også andre aspekter at tage højde for, forklarer Mullen:

”Vi taler om flere end tusinde menneskers gravplads.”

Montevideo Maru

”Da vi først fik billederne op fra skibet, som ingen havde set i 80 år, var det temmelig følelsesladet”, fortæller lederen af ekspeditionen.

© Australian War Memorial