University of Delaware, Med tilladelse fra Dr. Mark Moline
Chuuk-lagunen mikronesien

Efter 76 år: Forsvundne krigsfly lokaliseret

I 1944 vandt USA en knusende sejr over den japanske flåde i Mikronesien, men et stort antal amerikanske fly blev efterfølgende meldt savnet. Nu har en privat organisation fundet flere af dem.

Et privat eftersøgningsorganisation har lokaliseret tre forsvundne torpedo- og bombefly, der var med til at vinde en af USA's største Stillehavs-sejre under 2. verdenskrig.

Ifølge organisationen Project Recover, der samarbejder med flere amerikanske universiteter, er der tale om to Dauntless-styrtbombefly og et Avenger-torpedofly.

Flyene blev alle blev skudt ned under et massivt amerikansk angreb på Chuuk-lagunen i Mikronesien i februar 1944.

Under angrebet på den japanske flåde i Chuuk-lagunen blev 50 japanske flåde- og fragtskibe sænket. Billedet, der viser flere af de brændende skibe, er taget fra et af de amerikanske angrebsfly.

© US National Archives, Naval History and Heritage Command

Japanerne blev knust

Angrebet varede i to dage, hvor amerikanske hangarskibe sendte bølge efter bølge af fly mod basen. Da bomberøgen lettede havde amerikanerne sænket ca. 50 japanske flåde- og fragtskibe og udslettet over 250 fly.

Project Recover & University of Delaware & Scripps Institution of Oceanography/University of California, San Diego

Under angrebet, der fik kodenavnet “Operation Hailstone”, blev bl.a. de tre amerikanske fly skudt ned.

Selv om Chuuk-lagunen er et populært sted at dykke, havde ingen hidtil opdaget flyene, som blev lokaliseret vha. robotubåde i en dybde på mellem 31 og 66 m.

Titusinder af soldater savnes fortsat

Ifølge historikeren Colin Colbourn fra Project Recover havde de tre fly tilsammen syv besætningsmedlemmer.

Organisationen har derfor underrettet de amerikanske myndigheder om fundet, så eventuelle jordiske rester af de syv dræbte kan bjærges og begraves.

Ifølge Project Recover er over 72.000 amerikanske soldater fra 2. verdenskrig­ fortsat meldt savnede.