Shutterstock & @Sprinter99880
Dnepr-floden

Efter dæmning-katastrofe: Nu dukker 2. verdenskrigs døde frem

Sprængningen af Nova Kakhovka-dæmningen i Ukraine har ikke bare sendt tusindvis af mennesker fra hus og hjem – det har også ført til nye beviser på ét af de blodigste kapitler i landets historie.

Den 6. juni blev Nova Kakhovka-dæmningen i Ukraine sprunget i luften, så op mod 18 kubikkilometer (17.680.000.000 tons) vand fra floden Dnepr begyndte at løbe ud i Kherson-regionen i landet.

Rusland og Ukraine beskylder hinanden for at stå bag angrebet, der allerede har sendt mange tusinde ukrainere på flugt fra deres hjem.

En ting er dog sikkert: Forskellige optagelser viser, hvordan det tidligere vandreservoir nu er forvandlet til en enorm mudderbanke. Det har allerede nu afsløret mange uhyggelige skeletter, som eksperter mener, stammer fra 2. verdenskrig.

Optagelserne viser kranier spredt i mudderet; ét endda iført en hjelm fra 2. verdenskrig. Billederne har endnu ikke kunnet verificeres uafhængigt på grund af kampe i området, men skeletter fra 2. verdenskrig ville ikke være overraskende.

Under krigen for 80 år siden, blev der nemlig udkæmpet blodige kampe mellem nazisterne og den sovjetiske hær om det samme terræn, som nu er centrum for Ukraines modoffensiv mod den russiske besættelse.

Se de gamle skeletter, folk har fundet i mudderbanken:

450.000 er døde ved floden

Slaget ved Dnepr i 1943 var en af de største militæroperationer under 2. verdenskrig, hvor 2,6 millioner sovjetiske soldater forsøgte at tilbageerobre byen Nikopol på Dneprs vestlige bred fra 1,1 millioner forskansede tyskere.

Allerede inden slaget var i gang, kastede tyske fly flyveblade med propaganda udover de sovjetiske tropper, som advarede dem imod det blodige slag, som ventede:

“Tyskerne har beklædt Dnepr-flodens vestlige bred med beton og stål. Vi har skabt en Østvold, der er lige så uigennemtrængelig som Vestvolden i vest. I bliver sendt i døden. Døden venter jer ved Dnepr. Stands, inden det er for sent!” lød advarslen.

Propagandaen skulle få delvis ret. Mange blev sendt i døden, og slaget endte med at koste omkring 450.000 mennesker livet. Men de tyske skanser var ikke uigennemtrængelige, og nazisterne var efter næsten fire måneders kampe tvunget til at flygte.

Under Slaget om Dnepr krydsede russerne floden med vakkelvorne pontoner og små simple både.

© Wikimedia Commons

Ifølge Oleksii Kokot, der er ekspert i tyske militærrelikvier i Ukraine, er det ikke så overraskende, at der gemmer sig døde soldater i og omkring Dnepr-floden.

Mens den Røde Hærs døde fra slaget så vidt muligt blev fundet og givet en rigtigt begravelse, så “blev døde tyske soldater bare liggende på markerne”, fortæller Kokot.

Mange af de tyske lig blev efterladt i sumpene, som derefter blev oversvømmet med opførelsen af Nova Kakhovka-dæmningen i 1956.

Russerne sprængte ukrainsk dæmning i 1941

Og det er nok ikke det eneste sted ved Dnepr-floden, at utallige ukendte tyske soldater ligger begravet.

I 1941 da tyskerne netop havde erklæret Sovjetunionen krig og stormede imod byen Zaporizjzja, besluttede russerne at sprænge hul i dæmningen ved vandkraftværket DniproHES for at stoppe tyskernes fremmarch og drukne så mange så muligt.

DniproHES ligger omkring 210 km nord for Nova Kakhovka, og eksperter vurderer, at omkring 3.000 døde i de efterfølgende voldsomme flodbølger.

Enhver tilbagelevering af de jordiske rester af Wehrmacht-soldater skal gå gennem den tyske krigsgravskommission, men det må formentlig vente, indtil de kampene omkring Dnepr er afsluttet.