Akg-Images/Ritzau Scanpix

Fandtes der tyske modstandsfolk?

Modstandsbevægelsen i Tyskland var ikke en samlet, slagkraftig enhed som fx i Frankrig og Polen, men der fandtes små lommer af opposition, der turde sige fra – med livet som indsats.

Nazisterne slog hårdt og brutalt ned på ethvert optræk til modstand mod nazistyret, og en samlet modstandsbevægelse – som kendt fra fx Polen og Frankrig – eksisterede ikke i Hitlers Tyskland.

En række mindre modstandsgrupper mod­arbejdede dog nazisterne i skjul.

Blandt de berømteste var Weiße Rose, der blev dannet af en gruppe universitetsstuderende i München i sommeren 1942.

På dette tidspunkt var tyske tropper kørt fast i bitre kampe ved Sta­lin­grad, og dele af den tyske befolkning begyndte at tvivle på den tyske hærs uovervindelighed.

VIDEO – Se uddrag af Weiße Roses krasse nazi-kritik:

Da historier om deportation af polske jøder til kz-lejre spredte sig, etablerede søskendeparret Hans og Sophie Scholl et netværk af studerende, som strakte sig til bl.a. Hamburg, Berlin og Wien.

Gruppen trykte og uddelte flyveblade, som skarpt tog afstand fra nazistyret og bl.a. opfordrede andre unge til at gøre oprør mod Hitler og sabotere militærindustrien.

Ifølge Weiße Rose var formålet at opnå “en indre fornyelse af den sårede tyske sjæl”.

Foran universitetet i München er der i brostenene nedlagt et mindesmærke for Weiße Rose og Sophie og Hans Scholl.

© Wikimedia Commons

I februar 1943 blev Hans og Sophie Scholl opdaget af en pedel på et universitet, mens de uddelte flyveblade, og meldt til det hemmelige politi Gestapo.

Efterfølgende blev flere medlemmer af gruppen arresteret og tortureret. Søskendeparret blev dømt for forræderi ved en skueproces og henrettet i guillotine den 22. februar 1943.