Far og søn bliver nye ejere af tysk fly fra 2. verdenskrig

I marts dukkede et tysk Messerschmitt-fly op af jorden ved den nordjyske by Birkelse (i Danmark). Ingen museer gør krav på flyet, og derfor bliver sønnen og faren, der fandt flyet på deres mark, de nye ejere.

14-årige Daniel Kristiansen er sammen med sin far blevet ejere af delene af det tyske Messerschimdtt-jagerfly, som de fandt på deres mark i foråret.

© Henning Bagger/Scanpix

I foråret 2017 skulle 14-årige Daniel Kristiansen skrive en skoleopgave om 2. verdenskrig.

Og i den forbindelse kom hans far til at tænke på en historie, han havde hørt fra sin farfar om, at der skulle være styrtet et tysk jagerfly ned på familiens mark.

Piloten havde kondomer om bord

Med hjælp fra både metaldetektor, rendegraver og gravko fandt de flere og flere dele af flyet, og til sidst fandt de også knoglerester og ammunition mellem 5-6 meter nede i jorden – og så kontaktede de myndighederne.

Alle delene er for længst gravet op, herunder også en soldaterbog med pilotens navn – Hans Wunderlich – og en pung med bl.a. mønter og kondomer.

Flyet er en Messerschmitt Bf 109, der er et 1-motors jagerfly, og det styrtede ifølge de tyske militærakiver ned den 10. oktober 1944.

Arveretten går til finderne

Tyskeren Hans Wunderlich har ikke efterladt sig nogen slægtninge, og der er ingen danske museer, der har gjort krav på flyet. Derfor er det lodsejerens – og dermed nu Daniel og Klaus Kristiansens ejendom.

Hvad skal der ske med flyet?

“Det er et godt spørgsmål, for vi ved det ikke endnu. Det kan være, at der i første omgang bliver en lokal udstilling af det. Hvis der er nogen, der gerne vil købe det, så kan vi måske tale om det, men det er ikke det, der ligger først for. Men det skal heller ikke bare ligge her,” siger Klaus Kristiansen.

Daniel Kristiansen afleverede sin skoleopgave, før flyet blev fundet, men Klaus Kristiansen siger, at han fik en fin udtalelse for opgaven.