Mary Evans Picture Library/Ritzau Scanpix
Østrig nazisme anschluss

Flygtede nazister formede Østrigsk politik i generationer

En østrigsk delstat blev efter 2. verdenskrig overrendt af nazister, som påvirkede den politiske udvikling i over 70 år, viser undersøgelse.

Migranter med ekstremistiske holdninger kan tilsyneladende påvirke de regioner, hvor de bosætter sig, i adskillige generationer.

Det afslører en usædvanlig undersøgelse netop offentliggjort i The Economic Journal fra universitetet i Oxford.

Forskerne tog udgangspunkt i den østrigske delstat Oberösterreich, der i 1945 blev besat af de allierede. Sommeren samme år blev det uventet aftalt, at russerne skulle overtage den del af delstaten, der lå nord for Donau.

Nazister flygtede i tusindvis

Det fik op imod 25.000 lokale, størstedelen overbeviste nazister, til at flygte til den amerikanske zone syd for Donaufloden.

I 1947 havde den amerikanske zone derfor halvanden gang flere nazister end den russiske og næsten tre gange så mange højtrangerende nazister, og det kunne tydeligt ses ved valget i 1949.

Her stemte dobbelt så mange borgere i den amerikanske zone på partier fra den yderste højrefløj i forhold til i den russiske.

Nazister og valg i Oberösterreich 1947-49

I 1947 blev antallet af nazister og topnazister registreret i delstaten Oberösterreichs to besættelseszoner. Da der to år efter blev afholdt valg i Østrig, stemte tæt på dobbelt så mange på det yderste højre i den amerikanske zone som i den sovjetiske. Tendensen ses fortsat den dag i dag, over 70 år senere

  • USAs zone i delstaten Oberösterreich

Antal registrerede nazister pr. 1.000 borgere i 1947: 86,5

Antal registrerede topnazister pr. 1.000 borgere i 1947: 26,4

Stemmer på yderste højre i 1949: 23,1 %

  • Sovjets zone i delstaten Oberösterreich

Antal registrerede nazister pr. 1.000 borgere i 1947: 56,7

Antal registrerede topnazister pr. 1.000 borgere i 1947: 9,3

Stemmer på yderste højre i 1949: 12,5 %

Børnebørn og oldebørn overtog ideerne

Ifølge forskerne er det interessanteste imidlertid, at selv i dag – 70 år efter – er antallet af stemmer på stærkt højreorienterede partier stadig betragteligt større i den del af Oberösterreich, hvortil nazisterne flygtede.

Forskerne mener, at det skyldes, at det lykkedes immigrant-nazisterne at grundlægge og indtage eksisterende partiforeninger.

Desuden er deres politiske holdninger tilsyneladende blevet overtaget af de efterfølgende generationer.