Yoram Haimi

Forældre forsøgte til det sidste at redde deres børn

Arkæologiske fund ved Sobibór i Polen afslører skæbnen for en række jødiske børn fra Holland, der blev deporteret under 2. verdenskrig.

Ved den tidligere nazistiske kz-lejr i Sobibór, der ligger i den østlige del af nutidens Polen, har arkæologer fundet fire navneskilte. De små skilte har tilhørt jødiske børn, som blev myrdet af nazisterne i lejrens gaskamre.

Navneskiltene afslører, at de fire børn stammede fra Amsterdam.

© Yoram Haimi

Skiltene blev muligvis givet til børnene af deres forældre i et håb om, at de en dag ville hjælpe børnene med at finde hjem igen. Hvert af skiltene bærer barnets navn samt fødselsdato og hjemby. Alle fire børn stammede fra Amsterdam i Holland.

Dødstal kan være højere end hidtil antaget

Arkæologerne har undersøgt børnenes skæbne nærmere. Det viser sig, at de alle fire var del af en massedeportation på ca. 1.300 fire- til otte-årige børn, der blev adskilt fra deres forældre og sendt til Sobibór. Kort efter ankomsten blev børnene gasset ihjel.

Nazisterne lukkede udryddelseslejren i Sobibór i oktober 1943 efter en stor fangeflugt, hvor ca. 300 fanger undslap. Mindst 58 af dem overlevede krigen.

© United States Holocaust Memorial Museum

En af arkæologerne, Yoram Haimi, har i flere år arbejdet med opsporing af Sobibórs ofre. Gennem sit arbejde har Haimi konkluderet, at det officielle antal jødiske dødsofre i lejren må være højere end det officielle tal på 250.000.

“Vi finder aldrig ud af, hvor mange jøder der blev dræbt i denne lejr. Men ud fra størrelsen af massegravene at dømme må tallet være meget større end 250.000”, udtaler Haimi i et interview med online-mediet Live Science.