US AirForce/ABC 6
Carl Nesbitt pilot fra 2. verdenskrig

Forsvunden pilot fra 2. verdenskrig vender hjem

Det tog 79 år og krævede Berlinmurens fald, men nu har efterforskere omsider fundet liget af en amerikansk bombepilot, som blev skudt ned nord for den tyske by Leipzig.

Mange tusinde af de soldater, som mistede livet under 2. verdenskrig, er endnu savnede. Men takket være et større detektivarbejde, har i hvert fald én falden endelig fået muligheden for at blive stedt til hvile på sin hjemstavn.

Den 23-årige premierløjtnant Carl Nesbitt fra Ohio var pilot på et B-17-bombefly, også kendt som en flyvende fæstning, der den 29. maj 1944 blev skudt ned under en mission nordøst for den østtyske by Leipzig. Seks af de 10 besætningsmedlemmer ombord på flyet nåede at springe ud i faldskærm – men ikke Nesbitt.

Nesbitt

I 1992 fik premierløjtnant Nesbitts familie denne mindeplade opsat ved Det Amerikanske Luftvåbens Museum i Ohio.

© William Fischer, Jr.

Den Kolde Krig satte stopper for eftersøgningen

The American Graves Registration Command, en organisation med ansvar for at finde døde amerikanske soldater i Europa efter krigens ophør, havde allerede i 1946 formået at finde et af de døde besætningsmedlemmer på en lokal kirkegård. Men inden det lykkedes at finde frem til de resterende tre ofre ramte Den Kolde Krig, og Europa blev delt i to. Nesbitts lig befandt sig nu i Østtyskland – bag Berlinmuren.

Først efter Østtysklands opløsning kunne arbejdet med at lede efter de sidste ofre fortsætte, og i 2012 fandt et hold af amerikanske efterforskere frem til stedet, hvor Nesbitts fly var styrtet ned.

Det lykkedes i 2019 at få tilladelse til at grave på stedet og finde frem til et af besætningsmedlemmerne. Og ved hjælp af tandlæge-optegnelser er det nu endelig lykkedes at identificere personen som premierløjtnant Nesbitt. Hans rester vil blive begravet i delstaten Pennsylvania den 15. maj 2023.