Wikipedia

Galleri: Forfærdelige forhold i kz-lejrene

Flere millioner jøder mistede livet i nazisternes kz-lejre. Medicinske forsøg, grusomme levevilkår og fatale arbejdsforhold var hverdag for fangerne.

I 1942 blev et hold jøder fragtet fra Warszawaghettoen til Auschwitz i tog – på samme måde ankom flere tusinde fanger til kz-lejren.

I 1943 blev indgangen til Birkenau (Auschwitz II) bygget. Flere tusinde jøder blev transporteret gennem port-huset, der efterfølgende blev kendt som Dødsporten.

Ved ankomsten til koncentrationslejrene blev fangerne frataget deres personlige ejendele. På billedet ses en stor bunke briller fra Auschwitz.

German Federal Archive

I 1942 blev Auschwitz udvidet med Birkenau, som blev nazisternes mest effektive udryddelsesmaskine. Latrinerne i Birkenau beretter om de horrible forhold i lejren.

© Ullstein Bild

Tusinder døde af sygdom og underernæring i kz-lejrene. Men endnu flere blev gasset ihjel.

Ovnene i Auschwitz fungerede både som krematorier for de tusinder af døde fanger og som gaskamrenes ventilationssystem.

© Kurt Heissmeyer

Det var normalt at fanger blev udvalgt til medicinske forsøg og eksperimenter. Billedet viser bl.a. et barn, som bevidst blev inficeret med tuberculose for derefter at få fjernet lymfeknuderne kirugisk. Barnet fra Neuengamme-koncentrationslejr blev efterfølgende henrettet.

Kz-fanger fra Auschwitz fejrer den længe ventede frihed efter russiske soldater i januar 1945 befriede lejren.

Den tyske talemåde "ARBEIT MACHT FREI" (arbejde gør dig fri) markerer stadig indgangen til Auschwitz.

Shutterstock

"Denkmal für die ermordeten Juden Europas" (Mindesmærke for Europas myrdede jøder).

Det verdensberømte monument blev i 2005 opført i Berlin til ære for de mænd, kvinder og børn, som blev dræbt under Holocaust.

Metoc