Gemt i 70 år: Jødisk piges holocaustdagbog udgives

En enestående dagbogsberetning om livet i en jødisk ghetto i Polen udkommer nu for første gang på engelsk. Beretningen blev skrevet af den polsk-jødiske pige Renia Spiegel, som tyske soldater skød i 1942.

Renia Spiegel

Polsk-jødiske Renia Spiegel skrev en over 700 sider lang dagbog, fra hun var 15 år i 1939, indtil hun blev skudt af tyskerne i 1942.

© Bellak Family Archives

“Kære Gud, jeg ønsker at leve. Jeg har oplevet­ så lidt af livet. Jeg vil ikke dø”.

Sådan skrev 17-årige Renia Spiegel i sin dagbog den 7. juni 1942 – blot to måneder før sin død. Den polsk-jødiske piges beretning om hverdagen i en ghetto under 2. verdenskrig lå i 70 år gemt i en bankboks; nu er den for første gang udgivet på engelsk.

Polens svar på Anne Frank

Renia, hvis tragiske dagbog er blevet sammenlignet med hollandske Anne Frank, boede i den polske by Przemysl, da den tyske besættelsesmagt i 1942 spærrede byens jøder inde i en ghetto. På det tidspunkt havde Renia skrevet dagbog i tre år.

Her berettede hun om alt – fra sin første forelskelse til de tyske flys bombeangreb og ikke mindst tiden i den trøsteløse ghetto.

Det lykkedes i 1942 Renia at undslippe ghettoen, men hun og flere andre jøder blev fundet skjult på et loft og skudt af tyske soldater i juli samme år.

Kun Renias søster og mor overlevede krigen. Her er ses Renia (th) sammen med sin bedste veninde i 1938.

© Bellak Family Archive

Kæreste reddede dagbogen

På det tidspunkt havde hun skrevet over 700 sider i dagbogen. Hendes kæreste, Zygmunt Schwarzer, som hun få måneder forinden havde kysset for første gang, gemte hendes dagbog, før han selv blev deporteret til dødslejren Auschwitz.

Mod alle odds overlevede Zygmunt, og efter krigen sendte han dagbogen til
Renias mor og søster – de eneste i familien, som overlevede krigen.

De gemte dagbogen i en bankboks, hvor den lå urørt, indtil Renias niece fandt den. I 2016 udkom bogen på polsk, og den 19. september 2019 udkommer den så for første gang på engelsk: “Renia’s Diary – A Holocaust Journal”.