Ho/AFP/Ritzau Scanpix
Nazi-ørn Admiral Graf Spee

Gigantisk nazi-ørn reddet fra omsmeltning

En 350 kilo tung tysk bronzeørn, der engang prydede krigsskibet Graf Spee, er blevet hævet ud for Uruguay. Landets præsident vil nu smelte nazisymbolet om til en fredsdue – men det har skabt massiv modstand.

Fremtiden for en bronzeørn, der engang prydede nazisternes enorme slagskib Admiral Graf Spee, forbliver usikker, efter planer om at smelte den om er blevet skrinlagt.

Skattejægere hævede ørnen i 2006 ud for Uruguays kyst, hvor Graf Spee var i 1939 var blevet sænket af nazisterne for at forhindre, at skibet faldt i fjendens hænder.

Uruguays højesteret afgjorde sidste år, at ørnen tilhørte den uruguayanske stat i hvis farvande, den var blevet fundet. Men kontroverser har hobet sig op omkring, hvad der egentlig skulle ske med ørnen.

I fredags annoncerede landets præsident Luis Lacalle Pou, at planen var at smelte bronzeørnen på 350 kg om – men det blev mødt af så mange protester, at præsidenten nu har opgivet det.

De allierede sendte kæmpe flåde efter Graf Spee

Den 2 meter høje ørn, der har et vingefang på 2,8 meter og griber et stort hagekors i sine kløer, sad på agterstævnen af et af den tyske Kriegsmarines største skibe.

Krydseren Admiral Graf Spee holdt sig officielt indenfor Versaillestraktaten, som fastlagde, hvilke rammer Tyskland måtte opbygge en flåde indenfor. Traktaten sagde bl.a., at Tyskland ikke måtte bygge krigsskibe, der havde en deplacement (den mængde vand, skibet forskyder) på mere end 10.000 tons. Men reelt var skibet endnu større, og med fuld armering forskød det næsten 15.000 tons. Det blev derfor kaldt et “lommeslagskib”.

Efter 2. verdenskrigs udbrud blev skibet sendt til det sydlige Stillehav, hvor det i 1939 sænkede adskillige handelsskibe, der fragtede varer for bl.a. England og Frankrig. Graf Spee var sådan en torn i øjet på de allierede, at der blev sendt en enorm flåde efter det bestående af fire hangarskibe, tre slagskibe og 16 krydsere.

Til sidst blev Graf Spee fanget af tre britiske krydsere, og efter en voldsom kamp var det tyske skib så beskadiget, at det måtte flygte. Kort efter besluttede kaptajnen at sprænge skibet i luften ud for Montevideo, da han frygtede, det ville afsløre tyske krigshemmeligheder, hvis det faldt i briternes hænder.

Admiral Graf Spee

Den store bronzeørn sad på Admiral Graf Spees agterstævn eller bagende. Skibet var 186 m langt og havde en besætning på over 1000 mand.

© Wikimedia Commons

Tyskland vil ikke have ørnen udstillet

Graf Spee blev liggende på havets bund indtil 2004, hvor dele af det blev bjerget af et privat firma i samarbejde med Uruguay. I 2006 blev den store bronzeørn hejst op til overfladen,

Da ørnen blev udstillet, klagede Tyskland dog straks og bad den uruguayanske stat om ikke at fremvise “nazi-parafernalia”.

Herefter afgjorde en domstol i Uruguay, at ørnen skulle bortauktioneres for at betale de private investorer, der havde finansieret bjærgningen.

Men så advarede Simon Wiesenthal Center, en jødisk menneskerettighedsorganisation dedikeret til forskning og erindring om Holocaust, om, at ørnen kunne falde i hænderne på nazi-sympatisører. Herefter blev også den plan droppet.

Det nyeste påfund kom fra Uruguays præsident Lacalle Pou, som mente, at ørnen skulle omsmeltes: “Det faldt os ind, at dette krigssymbol kunne gennemgå en transformation til et fredssymbol, som fx en due”, udtalte præsidenten i fredags.

Det førte dog til massive protester. Både historikere, kunsteksperter og andre politikere argumenterede for, at planen var udtryk for historieløshed.

Som parlamentsmedlem Aldo Lamorte, fra præsidentens eget parti Partido Nacional, udtrykte det: “Colosseum blev IKKE ødelagt, bare fordi kristne blev slået ihjel der”.

To dage senere så præsidenten sig tvunget til at skrinlægge idéen.

”Når du sigter efter fred, er det første, du skal gøre, at skabe enhed, og dette gjorde det tydeligvis ikke", fortalte Pou.

Hvad der nu skal ske med ørnen er usikkert. Siden den blev bjerget, har den primært været gemt væk i et lagerrum tilknyttet Uruguays flåde – og det bliver den nok ved med lidt endnu.