Grækenland vil have Tyskland til at betale for Hitlers krig

Den græske regering kræver, at Tyskland betaler for de skader, som nazisterne gjorde på landet under 2. verdenskrig. Det kan I godt glemme, lyder svaret fra tyskerne.

Den græske premierminister Tsipras lægger pres på Tyskland. Han mener, at de stadig står i gæld til grækerne efter ødelæggelserne under 2. verdenskrig.

Tyskerne skal betale for Hitler

Den græske regering har bedt Tyskland om at betale erstatning for de skader, som Hitlers tropper påførte Grækenland under 2. verdenskrig. Hvis tyskerne nægter, vil grækerne tage sagen videre i EU's politiske og juridiske instanser.

“Vi vil følge sagen til dørs”, siger den græske premierminister Alexis Tsipras.

“Grækenland og det græske folk vil hverken glemme sin historie eller nazisternes krigsforbrydelser og massakrer”.

Grækerne fik penge i 1960

En arbejdsgruppe i parlamentet og den græske højesteret har beregnet, at Tyskland stadig skylder €278,7 mia. – hvilket er lidt mere end de €240 mia., som Grækenland skylder EU.

Også sidste år krævede grækerne, at tyskerne skulle betale krigsskadeerstatning. Dengang nægtede Tyskland ved at henvise til, at grækerne blev kompenseret med 115 mio. D-mark i 1960, hvor de også accepterede, at de ikke ville gøre flere krav i fremtiden.

Minister nægter at betale

Den tyske økonomiminister Gabriel Sigmar kalder det græske krav “dumt” og understreger, at alle spørgsmål om krigsskadeerstatning allerede er blevet afklaret.

Men premierminister Tsipras holder fast i, at kompensationen i 1960 kun var til ofrene for nazisternes forbrydelser. Den infrastruktur, som blev ødelagt under krigen, mangler tyskerne stadig at betale for.

Hvis Tyskland ikke betaler, kan myndighederne blive nødt til at beslaglægge tyske ejendomme i Grækenland, fastslår Tsipras.