Hæderkronet læge sendte børn i døden

Manden, der lagde navn til Aspergers syndrom, sendte psykisk syge børn til "hospitalet" Am Spiegelgrund. Her blev flere af dem slået ihjel.

Fra 1932 og frem til 1945 ledede Hans Asperger en børneklinik i Wien. Efter krigen havde han en lang akademisk karriere, og i 1994 blev Aspergers syndrom opkaldt efter ham.

© University of Vienna

Den østrigske børnelæge Hans Asperger lagde navn til Asperger-syndromet. Nu er det kommet frem, at han også medvirkede til nazi-forbrydelser og sendte adskillige psykisk syge børn i døden.

Oplysningerne indgår i et forskningsprojekt publiceret i tidsskriftet Molecular Autism.

Bag undersøgelsen står den østrigske historiker Herwig Czech fra Wiens medicinske universitet. Czech har de seneste otte år pløjet sig gennem patientjournaler – bl.a. om den tre-årige pige Herta S.

Børn var "uværdige" til at leve

I 1941 skrev Asperger, at hun led af idioti og spastiske kramper: “Barnet må være en ubærlig belastning for moderen, der har fem raske børn at tage vare på. Anbringelse på Spiegelgrund synes ubetinget nødvendig”.

To måneder efter var Herta S. død. Næsten 800 børn blev i løbet af krigen dræbt på børnehospitalet Am Spiegelgrund i Wien. Ifølge den nazistiske racelære var børnene “uværdige til at leve”.

Afsløringen af Asperger har udløst en voldsom debat om Østrigs nazi-tid.

Læs også: Josef Mengele – dødsenglen fra Auschwitz

Aspergers anbefaling om at sende 3-årige Herta til Am Spiegelgrund.

© Herwig Czech/Wiener Stadt-und landesarchiw