Wikipedia

Hemmelig rapport: Hitlers atombombe blev næsten virkelighed

En hemmeligholdt efterretningsrapport fra 1940'erne indeholder informationer og vidneudsagn, der antyder, at Hitlers atomdrømme var tæt på at blive til virkelighed.

Adolf Hitler havde et inderligt ønske: Han ville udvikle en atombombe og gerne en, som hans V2-raketter kunne smide ned over Storbritannien.

Som bekendt fik han aldrig sit ønske fyldt.

Men den tyske avis Bild har fået fingrene i en efterretningsrapport fra 1947, der viser, at Hitler måske var tættere på målet, end man hidtil har troet. Meget tættere.

Vidner så paddehattesky

Rapporten er udarbejdet af amerikanske og engelske efterretningsofficerer, der i perioden 1944-1947 skulle undersøge, hvor langt nazisterne var i udviklingen af atomvåben.

Den indeholder adskillige vidneudsagn blandt andet fra den tyske missilekspert Hans Zissner, der under en testflyvning over Ludwigslust i det nordlige Tyskland i oktober 1944 så en paddehatteformet sky under sig.

"Der var voldsomme elektriske forstyrrelser, underlige farver, og radiokommunikationen holdt op med at fungere," fortæller han i rapporten.

Da en anden pilot en time senere fløj på den samme strækning, oplevede han de samme fænomener - der alle er karakteristiske for en atomsprængning.

Mulig prøvesprængning

Rapporten, der også indeholder interviews med fire tyske videnskabsmænd, har siden 2. verdenskrig været opbevaret på The National Archives i Washington som klassificerede dokumenter.

Derfor er oplysningerne først blevet offentliggjort nu.

Og selvom den slår fast, at nazisternes atomprojekt ikke lykkedes, så antyder den altså, at de var så langt i deres atomprogram, at det var muligt for dem at foretage en prøvesprængning af atombomben.