K. Thoctarides/PlanetBlue.gr & SM Museum
HMS Triumph

Hemmelig spion-ubåd fundet efter 20 års jagt

Et hold af græskere dykkere har annonceret, at de har fundet vraget af den britiske ubåd HMS Triumph. Ubåden udførte hemmelige missioner under 2. verdenskrig, men besætningen fik et grusomt endeligt.

Vraget af en britisk ubåd, der spillede en afgørende rolle i Storbritanniens for britiske spioner under 2. verdenskrig, er blevet fundet ud for Grækenlands kyst efter 20 års eftersøgning.

Det meddelte den erfarne græske dykker Kostas Thoctarides fornyligt. Hans hold af dykkere har lokaliseret vraget af HMS Triumph i Det Ægæiske Hav, på et hemmeligholdt sted “ti kilometer” ud for Sounios kyst i det sydligste Grækenland.

Vraget blev fundet på omkring 203 meter vand, og dets lukkede luger og indtrukne periskop viser, at ubåden var i færd med at dykke, da den sank, fortæller Thoctarides.

En af holdets dukkere, Rena Giatropoulou, har desuden fortalt mediet Live Science, at den forreste del er alvorligt beskadiget af en eksplosion, der næsten helt sikkert sænkede ubåden. Men det står endnu ikke klart, om eksplosionen skyldtes en fjendtlig dybdebombe eller sømine – eller om eksplosionen var intern – dvs. forårsaget af en af ubådens egne torpedoer.

Ubåd gennemførte tidlige spionmissioner

HMS Triumph blev søsat i 1938 og gennemførte mere end 20 missioner under 2. verdenskrig, herunder angreb på aksemagternes skibe i Middelhavet. Men fartøjet er bedst kendt for sin rolle i hemmelige operationer.

I 1941 bragte ubåden i den dybeste hemmelighed officeren Bill Hudson fra den britiske spionenhed SOE (Special Operations Executive) til Montenegro, der var under italiensk styre. Her hjalp han i de følgende år jugoslaviske oprørere imod besættelsesmagten.

Missionen var en af SOE's første. Herefter udførte briterne mange lignende operationer i flere andre lande. Fx i Grækenland, hvor HMS Triumph landsatte britiske agenter, imens det var under nazisternes kontrol. Ubåden gennemførte også missioner, hvor opgaven var at redde allierede soldater fanget i Nordafrika.

VIDEO: Se de flotte optagelser af ubåden på havets bund

Video

Lå på 203 meter under overfladen i farligt farvand

Thoctarides og hans hold af græske dykkere har søgt efter vraget af HMS Triumph i mere end 20 år, og selvom de tidligere har fundet fire andre ubåde, har denne en særlig betydning.

Triumphs historie er uløseligt forbundet med den græske modstand og de hemmelige tjenester, der opererede under den italiensk-tyske besættelse," fortæller Giatropoulou.

At finde ubåden var dog “ekstremt svært”, ifølge Giatropoulou pga. de farlige farvande den befandt sig i. Holdet var nødt til at bruge en fjernstyret mini-ubåd for at have en chance:

“På 203 meters dybde og med så stærke strømme under vandet, ville det være umuligt for dykkere at arbejde”, fortæller hun.

Ifølge flådeoptegnelser sejlede Triumph hemmeligt til øgruppen Kykladerne i december 1941. Her skulle den redde mere end 30 britiske agenter og krigsfanger fra øen Antiparos den 9. januar. Men ubåden dukkede aldrig op, og de undslupne blev anholdt.

Den 23. januar 1942 opførte Royal Navy ubåden som savnet til søs med 64 besætningsmedlemmer ombord.

“Min mening er, at der er 64 helte i ubåden”, fortæller Giatropoulou. “HMS Triumph skal behandles med den respekt og hellighed, den fortjener som en krigsgrav”, slår Giatropoulou fast.