Heilongjiang Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology & Wikimedia Commons
Enhed 731

Historiens måske værste torturkælder fundet i Kina

Kinesiske arkæologer har fundet det største forsøgslaboratorium for den berygtede japanske Enhed 731. Fundet kaster lys over brutale biologiske eksperimenter, som de amerikanske myndigheder senere nød godt af.

Nær byen Anda i Kinas Heilongjiang provins er det lykkedes kinesiske arkæologer at finde den største underjordiske bunker, der tilhørte den famøse japanske Enhed 731.

Enheden udførte umenneskelige eksperimenter på ca. 12.000 krigsfanger og civile under 2. verdenskrig.

Bunkeren er endnu ikke blevet åbnet, men de kinesiske arkæologer har været på jagt efter den længe.

Fra tidligere fundne dokumenter ved arkæologerne, at enhedens torturkammer i Anda blev brugt af japanerne til at teste effekten af dødelige sygdomme og biologiske våben på civile, primært kinesiske og russiske.

Enhed 731

Luftfoto af området, der udgraves. 1,5 meter under jorden ligger adskillige rum forbundet af gange, hvori japanske forskere eksperimenterede på mennesker.

© Heilongjiang Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology

Forskning fra torturkammeret blev delt med USA

Bunkeren på ca. 33x20 meter blev bygget i 1941 og var Enhed 731's mest avancerede og oftest brugte testcenter.

Siden er det kommet frem, hvordan japanerne fx bandt folk til træpæle på en åben mark, hvorefter fly kastede giftgas eller pestsmittede lopper ud over dem. De japanske læger testede også, hvordan frostbid påvirkede babyer.

Efter krigen slap en række af Enhed 731's forskere for straf, efter de, Ifølge deklassificerede dokumenter, indgik en aftale med den amerikanske stat. Amerikanerne lovede ikke at retsforfølge dem, hvis blot de delte den viden, de havde opnået under deres forsøg på civile.

Amerikanske forskere brugte japanernes erfaringer til at udvikle nye kemiske våben under Den kolde krig.

De kinesiske arkæologer mener, at dette fund kan føre til beviser for flere japanske krigsforbrydelser og igen bringe den uhyggelige historie frem i lyset.