Aprilsnar: Historiker: Nu er det sikkert, at Hitler flygtede til Argentina

En argentinsk bonde har ifølge en historiker fundet et afgørende bevis for, at Adolf Hitler har boet i Argentina.

Hitler skiftede ifølge professor Bill Trevor ofte identitet og ændrede derfor både udseende og navn. Hvilket navn, der står i det fundne pas, vil han dog ikke afsløre før pressemødet på tirsdag.

Vi bragte i går en nyhed om, at en landmand har fundet Hitlers pas på sin mark i Argentina, og at Hitler derfor med sikkerhed flygtede til landet efter 2. verdenskrig.

Men det passer ikke. FBI har godt nok frigjort dokumenter, hvori de skriver om en ubåd, der satte to mennesker af ved den argentinske kyst, men ingen har endnu fundet Hitlers pas. Artiklen var en aprilsnar, men vi lader den nu alligevel stå.

_

Historikere mener nu at have løst én af verdenshistoriens største gåder.

For en bonde har gjort et banebrydende fund på sit høloft, der ligger tæt på den sydlige del af Andesbjergene. Han har nemlig fundet et pas, som ifølge politidirektør for Buenos Aires Politi, Santiago Viacava, har tilhørt Føreren:

"Jeg er slet ikke i tvivl om, at det her har været Hitlers pas. Passet er stemplet den 23. marts 1950. Vi ved derfor, at Hitler var i live på det tidspunkt og endnu mere vigtigt: Nu ved vi med sikkerhed, at Hitler ankom til Argentina".

Fundet bakker op om en række FBI-dokumenter fra 1945. Heri advarede de om, at Adolf Hitler og Eva Braun formentlig var gået i land i Argentina. En ubåd havde gjort stop ved den argentinske kyst den 28. juni 1945 og her var to passagerer, en tysk officer og en kvinde, steget af ubåden.

Historiker støtter op

Professor ved Arizonas Statsuniversitet Bill Trevor har forsket i Hitlers forsvinden siden 1970'erne og støtter op om Viacavas udtalelse. Han er derfor enig i, at der med sikkerhed er tale om Førerens pas og har også et bud på, hvorfor det blev fundet på høloftet:

"Min formodning er, at Hitler flere gange har skilt sig af med sine pas for derefter at få et nyt. For han må have været klar over, at alle efterretninsgtjenester ledte efter ham, og derfor måtte han hele tiden skifte identitet".

Hitler fik hjælp

Ifølge Trevor har Hitler ikke selv kunnet skaffe sig nye pas, og han mener derfor, at Føreren må have fået hjælp udefra:

"Fra gamle FBI-dokumenter ved vi, at en ukendt argentiner hjalp Hitler og Eva Braun fra ubåden til en by, hvor de kunne gemme sig. Det kunne sagtens være den samme mand, som hjalp Hitler med at forny sine pas og identiteter frem til hans død."

Politiinspektøren vil præsentere passet for pressen på Arizonas Statsuniversitet på tirsdag den 5. april kl. 11.00. Her vil de afsløre flere detaljer om passet og Hitlers formodede bosættelse i Argentina efter 2. verdenskrig.

I flere FBI-dokumenter underretter politiet om en ubåd, der angiveligt skulle have sat Adolf Hitler og Eva Braun af i Argentina i 1945.

© National Archives