Hitler: Mundskænk frygtede hver bid

Efter et livs tavshed fortæller Margot Wölk, hvordan hun som mundskænk blev tvunget til at prøvesmage Førerens mad.

Wölk sad ikke til bords med Hitler, men smagte alle måltider i køkkenet.

Hitlers mundskænk var en udsat person

I to et halvt år levede Margot Wölk i konstant frygt for, at det næste måltid skulle blive hendes sidste. Sammen med flere andre unge kvinder var hun tvunget til at fungere som mundskænk for Adolf Hitler, som havde været udsat for en hel stribe mordforsøg.

Beordret til at være Hitlers mundskænk

Margot Wölk var 24 år, da hun i 1941 måtte forlade sin udbombede lejlighed i Berlin og flytte ind hos sin svigermor, som boede i landsbyen Gross-Partsch i det nuværende Polen. Under tre km borte lå Ulveskansen, Hitlers krigs­hovedkvarter på østfronten.

Margot var lige ankommet, da SS-folk hentede hende med ordre om, at hun skulle være mundskænk for Føreren. Hun kom dog aldrig til bords med Hitler, men prøvesmagte alle hans måltider i køk­kenet. "Der var aldrig kød, fordi Hitler var vegetar. Men maden var god, virkelig god. Jeg kunne bare aldrig nyde den", fortæller Margot Wölk nu.

Margot Wölk formåede at flygte

Efter det mislykkede bombeattentat mod Hitler i 1944 blev stemningen endnu mere paranoid, og Wölk følte sig "vogtet som et dyr i bur". Først da russerne stod få kilometer fra Ulveskansen, lykkedes det hende at flygte. Efter krigen var hun i mange år plaget af mareridt om sine krigsoplevelser. Derfor har hun først nu brudt tavsheden.