Alexander Historical Auctions

Hitlers guld-ur solgt for millioner på auktion

Flere af Adolf Hitlers personlige ejendele er blevet solgt på auktion i USA. Salgene bliver på det kraftigste fordømt af en gruppe jødiske ledere.

8 millioner kroner.

Så meget måtte en anonym køber for nylig have op af lommen for at sikre sig et historisk klenodie af den mere specielle slags: et guld-ur, der har tilhørt Adolf Hitler.

Guld-uret blev fundet i 1945 i 'Ørnereden', nær Hitlers sommerresidens i de bayerske alper, af franske kolonisoldater, der som de første nåede frem til hans private bjergresort.

Ifølge auktionshuset Alexander Historical Auctions, der står bag salget, har det ikke har været muligt at verificere, om Adolf Hitler på noget tidspunkt har båret uret. Til gengæld er det ifølge auktionshuset sikkert, at uret blev givet som gave til Hitler senest i 1934.

Dateringen er mulig, da ørnen i nazisternes logo skiftede design det år – og uret er præget med det gamle design.

Salg møder skarp kritik fra jøder

I et åbent brev kritiserer 34 europæiske jødiske ledere salget af Hitlers personlige ejendele, som de frygter vil bidrage til at forherlige nazistyret og dets forbrydelser.

”De fleste af genstandene har ringe eller ingen historisk værdi, og man kan stille spørgsmål ved købernes motiver,” skriver de i brevet. ”Salget af disse genstande er afskyeligt.”

Se alle nazi-klenodierne, der var til salg på auktionen, her.

Hvad synes du? Er det i orden, at Nazi-klenodier bliver solgt på auktion? Stem herunder.