W. Frentz/Ullstein Bild

Hvor mange hovedkvarterer havde Hitler?

Adolf Hitler ville selv styre de tyske tropper fra fronten, og nazisterne opførte derfor en række hovedkvarterer til "Føreren". Mange, faktisk!

Som den tyske hærs øverstkommanderende kunne Adolf Hitler ikke nøjes med ét centralt placeret hovedkvarter, hvis han skulle være med til at træffe de mange vitale beslutninger, som krigen medførte.

Derfor byggede tyskerne fremskudte hovedkvarterer – et Führerhaupt-quartier, forkortet FHQ – til alle krigens større felttog.

FHQ'et skulle ligge nær fronten og tæt på en motorvej, jernbane eller lufthavn, så Hitler hurtigt kunne nå frem. Hele området skulle desuden være let at camouflere og blev som regel placeret midt i en skov.

Hitler modtog både generaler og ministre under sine ophold i FHQ'erne.

© W. Frentz/Ullstein Bild

Hovedkvartererne var topsikret

Før Føreren kunne benytte sit nye FHQ, blev det indhegnet med pigtråd, og minefelter lagt ud.

Arbejdshold på flere tusind mand opførte bombesikre bunkere, mødelokaler, private gemakker til staben og barakker til de mange tropper, der beskyttede Føreren under hans ophold nær fronten.

Rød: FHQ brugt af Hitler
Sort: FHQ opført til Hitler, men aldrig benyttet.

Getty Images & Shutterstock

Hitler brugte sine ­hovedkvarterer til at lægge slagplaner og møde sine generaler nær ­frontlinjen.

Getty Images & Shutterstock

Felsennest (Bad Münstereifel, Tyskland)

Opført til invasionen af Holland i 1940

Adolf Hitlers første hovedkvarter (FHQ) blev som det eneste bygget i udkanten af en landsby. Alle øvrige hovedkvarterer lå mere afsides for at forhindre spionage og attentater. Fra Klippereden i det vestlige Tyskland ledte Hitler “Fall Gelb”, tyskernes invasion af Holland, Belgien og Nordfrankrig i 1940.

Wolfsschanze (Ktrzyn, Polen)

Hitler lod Ulveskansen opføre i det tyske Øst­preussen forud for invasionen af Sovjetunionen i 1941. Her tilbragte han i alt 800 dage.

Werwolf (Vínnitsja, Ukraine)

Opført til erobringen af Stalingrad i 1942

Midt i en ukrainsk granskov lå Varulven, som Hitler besøgte tre gange fra juli til oktober 1942 for at lede erobringen af Kaukasus’ oliefelter.

Før Føreren kunne benytte sit nye FHQ, blev det indhegnet med pigtråd og minefelter lagt ud. Til ­kommunikationsrummet trak telegraftropper talrige telefonkabler.

I alt 14 FHQ’er blev opført under ­krigen, og yderligere syv blev igangsat, men blev aldrig bygget færdig.

En del af de færdige hovedkvarterer nåede Føreren aldrig at besøge, og de blev i stedet brugt af den tyske hær.

LÆS MERE: Få hele historien om Adolf Hitler i vores store portræt