Hitlers dødsvogne: Sådan dræbte de i hobetal

I begyndelsen af 2. verdenskrig udviklede Nazityskland nogle helt særlige lastbiler. De lignede ganske harmløse vogne, men i virkeligheden kunne de på ganske få minutter gasse 40-90 mennesker.

De så ganske uskyldige ud, men havde tusindvis af liv på samvittigheden.

Sådan dræbte dødsvognene ofrene på et kvarter

  1. Ofrene indåndede gassen
    Formentlig har ofrene forsøgt at holde vejret, mens kulilten (carbonmonoxid, CO) er sivet ind i lastrummet. Efter et par minutter har de gispet efter luft, og deres lunger er blevet fyldt med den dødelige gas.

  2. Kulilten trængte over i blodet Fra lungerne bevægede kulilten sig over i blodet og bandt sig til de røde blodlegemer, som transporterer ilt rundt i kroppen.

  3. Kvalme og svimmelhed satte ind Når kulilten bandt sig til de røde blodlegemer, kunne de ikke længere transportere tilstrækkeligt med ilt rundt i kroppen, og ilt-underskud opstod. Ofrene blev svimle og fik hovedpine og kvalme, inden de efter nogle minutter besvimede.

  4. Ofrene lå livløse på gulvet Iltmanglen betød, at hjerne, hjerte og andre vitale organer holdt op med at fungere. Ca. 15 minutter efter gasningens begyndelse sank ofrene døde sammen.

Klik på ikonerne, og se, hvordan dødsvognene var indrettet.