Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Auschwitz-lejrens sidste befrier er død

Holocaust-øjenvidnet var chokeret over synet af lejrens radmagre fanger, men senere i livet blev han vidne til flere grusomheder.

NurPhoto/Getty Images

Den sidste overlevende russiske soldat fra befrielsen af kz-lejren Auschwitz er gået bort. Som en af de første nåede David Dushman frem til udkanten af Nazitysklands mest berygtede koncentrationslejr den 27. januar 1945. Sidste år blev Dushman interviewet af nyhedsbureauet Reuters:

“Da vi ankom, så vi hegnet og disse stakkels mennesker. Vi brød gennem hegnet med vores kampvogne og uddelte mad til fangerne”.

Dushman, der selv havde jødiske rødder, så med egne øjne resultatet af nazisternes overgreb:

“De stod der, allesammen i fangedragter – det var virkelig forfærdeligt”.

Ligesom de overlevende fanger i Auschwitz var Dushman også selv heldig med at slippe levende fra krigens rædsler. Af de 12.000 soldater, der oprindeligt havde udgjort hans division, var kun 69 i live, da krigen sluttede.

Jødiske børn bag Auschwitz’ pigtrådshegn.

© Alexander Voronzow and others in his group

Så olympisk terror på nært hold

Dushman blev en dygtig fægter og senere træner for Sovjetunionens kvindelandshold. Som træner deltog han i De Olympiske Lege i München i 1972 og overværede terrorangrebet på Israels OL-atleter.

“Vi hørte geværskud og brummen fra helikoptere over os. Vi boede lige over for det israelske hold. Vi og alle de andre atleter var chokerede”, forklarede Dushman senere.

Dushman flyttede til Vesten i 1990’erne og sov stille ind på et jødisk hospital i München. Han blev 98 år.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul