NurPhoto/Getty Images

Auschwitz-lejrens sidste befrier er død

Holocaust-øjenvidnet var chokeret over synet af lejrens radmagre fanger, men senere i livet blev han vidne til flere grusomheder.

Den sidste overlevende russiske soldat fra befrielsen af kz-lejren Auschwitz er gået bort. Som en af de første nåede David Dushman frem til udkanten af Nazitysklands mest berygtede koncentrationslejr den 27. januar 1945. Sidste år blev Dushman interviewet af nyhedsbureauet Reuters:

“Da vi ankom, så vi hegnet og disse stakkels mennesker. Vi brød gennem hegnet med vores kampvogne og uddelte mad til fangerne”.

Dushman, der selv havde jødiske rødder, så med egne øjne resultatet af nazisternes overgreb:

“De stod der, allesammen i fangedragter – det var virkelig forfærdeligt”.

Ligesom de overlevende fanger i Auschwitz var Dushman også selv heldig med at slippe levende fra krigens rædsler. Af de 12.000 soldater, der oprindeligt havde udgjort hans division, var kun 69 i live, da krigen sluttede.

Jødiske børn bag Auschwitz’ pigtrådshegn.

© Alexander Voronzow and others in his group

Så olympisk terror på nært hold

Dushman blev en dygtig fægter og senere træner for Sovjetunionens kvindelandshold. Som træner deltog han i De Olympiske Lege i München i 1972 og overværede terrorangrebet på Israels OL-atleter.

“Vi hørte geværskud og brummen fra helikoptere over os. Vi boede lige over for det israelske hold. Vi og alle de andre atleter var chokerede”, forklarede Dushman senere.

Dushman flyttede til Vesten i 1990’erne og sov stille ind på et jødisk hospital i München. Han blev 98 år.