Imageselect
Pius 12 Holocaust vatikanet

Berygtet pave kendte til jødeudryddelser

Nyfundne dokumenter afslører, at Pave Pius 12. tidligt fik besked om Nazitysklands jødeudryddelser men valgte at fortie det.

Pave Pius 12. kendte mere til Nazitysklands jødemassakrer end hidtil antaget. Og trods ildevarslende beretninger fra Vatikanets egne kilder holdt han informationerne borte fra den amerikanske regering.

Sådan lyder den foreløbige konklusion fra tyske historikere, efter at Vatikanet i marts åbnede de arkiver, som indeholder Pius 12.s krigsdokumenter.

USA bad Vatikanet om råd

Ifølge aviserne Die Zeit og Washington Post, der begge har interviewet Hubert Wolf, leder af det tyske historikerhold, gav en amerikansk diplomat i september 1942 Vatikanet en hemmelig rapport.

Den var baseret på informationer fra den jødiske forening Jewish Agency og fortalte, at 100.000 jøder var blevet dræbt i og omkring Warszawa og 50.000 i den ukrainske by Lviv.

USA ville vide, om Vatikanet kunne bekræfte rapporten via dets netværk. Ifølge Wolf viser arkivet, at Vatikanet en måned forinden modtog besked fra Lvivs græsk-katolske biskop om, at 200.000 jøder var blevet myrdet i Ukraine.

Bevis på antisemitisme i Vatikanet

I september fik paven også advarsler om massakrer i Warszawa via en italiensk forretningsmand. Alligevel gav Vatikanet USA besked om, at den hemmelige rapport ikke kunne bekræftes.

Det skyldtes ifølge Wolf, at en pavelig embedsmand i et internt notat betvivlede den jødiske rapport, fordi jøder “let overdriver”, mens “orientalere” – en henvisning til Lvivs biskop – “ikke er kendetegnet ved ærlighed”.

Ifølge Wolf viser det antisemitiske notat, hvorfor paven krigen igennem tav om Holocaust.

Han mener, at det belastende notat med vilje blev holdt ude af de flere tusinde dokumenter, som Vatikanet i sin tid offentliggjorde i et forsøg på at forsvare pave Pius 12. mod den massive kritik af, at han aldrig offentligt talte imod holocaust.

Pavens forsvarere har i stedet påpeget, at Pius under krigen bad den katolske kirkes klostre og andre institutioner om at skjule jøder på flugt, hvorved han reddede mange tusinder.