Vikingernes bersærkere gik ifølge sagaerne amok på deres fjender og fór rundt på slagmarken som galninge. I bare raseri kunne de endda finde på at bide i deres skjolde.

© Shutterstock
Civilisationer - Vikinger

Bulmeurt fik vikingerne til at gå bersærk

En ny undersøgelse foreslår, at vikingetidens berygtede bersærkere indtog giftig bulmeurt for at kunne gå amok på slagmarken.

“De gik bersærkergang og mistede deres menneskelige natur, når de blev vrede, og fór af sted – gale som hunde – og frygtede­ hverken ild eller jern”.

Sådan beskriver den islandske Eyrbyggja saga vikingernes bersærkere, der i en form for trance gik løs på deres fjender.

Nu mener en ekspert med speciale i historisk brug af planter at have fundet ud af, hvordan krigerne opnåede deres rus: De spiste bulmeurt (Hyoscyamus niger).

Bulmeurt fundet i grav

En populær myte er, at bersærkerne indtog rød fluesvamp (Amanita muscaria), som er kendt for sin euforiserende effekt.

Men ifølge Karsten Fatur, etnobotaniker på Ljubjanas universitet i Slovenien, passer bersærkernes adfærd langt bedre på effekten af bulmeurt. Og frø fra den giftige og temmelig ildelugtende plante er bl.a. fundet i en lille pung i en vikingegrav udgravet nær Hobro.

Både den røde fluesvamp og bulmeurten kan ifølge Fatur medføre forøget styrke, bevidsthedsudvidelse, afsindig adfærd og ansigtrødme, som beskrives i sagatekster om bersærkerne.

Havde smertestillende effekt

“Men oveni disse symptomer har Hyoscyamus niger også en smertestillende effekt, som ikke ses ved Amanita muscaria, hvilket kan forklare beretningerne om bersærkernes angivelige usårlighed”, skriver Karsten Fatur i Journal­ of Ethnopharmacology.

Ifølge forskeren varer bivirkningerne (fx synsforstyrrelser) efter indtagelse af bulmeurt i dagevis, hvilket ikke gør sig gældende for rød fluesvamp. Også det passer med sagaerne.

Forsøg viser desuden, at folk, der har indtaget bulmeurt, kan miste evnen til at genkende ansigter. Det forklarer, hvorfor bersærkerne til tider gik amok på både venner og fjender.

Læs også:

Vikinger

Ildelugtende urt gav vikingerne superkræfter

2 minutter
Arkæologi

Mystisk romer begravet med overdådige smykker

2 minutter
Hitlers medicin
Hitler

Hitlers medicinskab var fyldt til bristepunktet

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!