De 7 bedste film om holocaust

Lige siden omfanget af nazisternes forbrydelser mod menneskeheden blev kendt, er der produceret tusindvis af film om de tragiske begivenheder. Vi har samlet syv uundgåelige film om det store folkedrab.

1) Schindlers liste

Med sine afdæmpede sort-hvide farver, håndholdte kameraer og fremragende skuespil har Steven Spielbergs "Schindlers Liste" skrevet sig ind i filmhistorien som en klassiker.

Filmen, der bygger på virkelige begivenheder, handler om den tyske forretningsmand og fabrikant Oskar Schindler.

Schindler er medlem af det tyske nazistparti, da han i 1939 ankommer til den polske by Krakow.

Her får han opbygget en fabrik, der producerer emaljevarer til den tyske hær, og takket være jødiske tvangsarbejdere vælter pengene snart ind.

Som tiden skrider frem, og Schindler bliver øjenvidne til nazisternes brutale og systematiske jødejagt, sætter han sig for at redde livet for så mange jøder som muligt.

Midlet dertil bliver bestikkelse af de tyske befalingsmænd og en udførlig liste over hans ansatte fabriksarbejdere.

Ved at stå på listen undgår jøderne nemlig at blive deporteret til koncentrationslejren Auschwitz, der er stort set lig med den sikre død.

Virkelighedens Oskar Schindler reddede over 1.000 mennesker og døde i 1974. Hans lig er begravet i Israel.

2) Forfalsknerne

Salomon Sorowitsch lever et kriminelt liv i 1930'ernes Tyskland. Hans indtægtskilde er fremstillingen af falske pas og papirer, og det fører til, at han i 1936 arresteres og sendes i en tysk arbejdslejr.

Hans enestående evner som tegner går dog op for vagterne, og han sendes videre til koncentrationslejren Sachsenhausen.

Her tvinges han sammen med en række andre særligt udvalgte fanger til at fremstille falske udenlandske pengeseder til den tyske krigsmaskine.

Udover at skildre den brutale dagligdag i koncentrationslejren, skildrer filmen også det moralske dilemma, som Tysklands mange millioner tvangsarbejdere stod i:
De var truet på livet til at arbejde, men jo mere arbejde de udførte - jo længere tid varede krigen.

Plottet, den gode instruktion og de helt fænomenale skuespillere sikrede den østrigske film en Oscar-statuette for bedste udenlandske film i 2007.

3) Nazi Concentration Camps

For den virkelige historieinteresserede anbefales dokumentaren Nazi Concentration Camps, der i sig selv er et historisk dokument.

Da de Allierede styrker i 1945 bevægede sig op gennem Tyskland og Belgien havde de kameraudstyr med sig.

Det var godt, for undervejs stødte tropperne på flere koncentrationslejre.

Hvad de så, var så rystende, at de dokumenterede det på film, så de ansvarlige forbrydere kunne blive stillet til ansvar, og sandheden nå ud til hele verden.

De mange filmklip blev samlet i en dokumentar, der blandt andet blev brugt som bevismateriale ved efterkrigstidens store krigsforbryderdomstole - bl.a. Nürnbergprocessen.

Dokumentaren er med sine autentiske billeder ualmindelig hård kost, men alle burde sætte sig ned og se den. Filmen er nemlig et uomtvisteligt bevis på, at forbrydelserne fandt sted.

Du kan se hele dokumentaren her:

4) Beslutningen

Frankrig er besat af Tyskland, og I Paris bor den jødiske dreng Joseph med sin familie, da katastrofen indtræder den 16. juli 1942:

De franske myndigheder har i overensstemmelse med Tyskland besluttet sig for at indfange landets jøder, og alene i Paris stuves 13.152 mennesker tæt sammen.

Fangerne lever under umenneskelige forhold, indtil de deporteres til udryddelseslejrene i Østeuropa.

Filmen er baseret på virkelige hændelser, og alle personer, der optræder i filmen, har levet i virkeligheden.

Det er en smuk, stille og eftertænksom film, der skildrer et af de sorteste kapitler i Frankrigs historie. Derfor skabte den også en hel del debat, da den udkom i 2010.

5) Pianisten

Året er 1939 og den den jødiske pianist Wladyslaw Szpilman interneres i Warszawas overfyldte ghetto sammen med sin familie.

Da jøderne få år senere skal deporteres til koncentrationslejre, undgår han med nød og næppe at havne i kreaturvognene, der har kurs mod udryddelseslejren Treblinka.

Fra nu af lever Szpilman en skyggetilværelse i skjul, og hans miserable tilværelse er lige ved at få en ende, da han overraskes af en tysk befalingsmand i en ellers forladt krigshærget bygning.

Men i stedet for at dræbe den jødiske flygtning, lytter soldaten i stedet intenst, da pianisten sætter sig ved en klaver og lader tonerne fra Chopin fylde rummet.

Filmen modtog i 2003 tre Oscars - bl.a. for bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle.

Se traileren her

6) Anne Franks dagbog

Der er produceret mange film om den jødiske pige Anne Frank, der sammen med sin familie måtte gemme sig i to år på ganske lidt plads for nazisterne i Amsterdam.

”The diary of Anne Frank” er den første af slagsen, og den udkom i 1959.

Filmen holder sig tæt til dagbogen, og seeren kommer helt tæt på den unge pige Anne, der har en grundlæggende tro på det gode i mennesket, og som bare gerne vil gå i skole igen.

Se trailer for filmen her

7) Shoah

Med en varighed på ni og en halv time skal der sættes lang tid af til at se filmen.

Til gengæld er dokumentaren et enestående vidnesbyrd om verdenshistoriens største folkemord.

Filmen går tæt på de personer, som alle spillede en rolle i begivenheden - enten som aktive gerningsmænd, ofre eller passive tilskuere.

Med og uden skjulte kameraer interviewer den franske journalist og jøde Claude Lanzman de medvirkende, der i detaljer beskriver udryddelseslejrene Treblinka, Auschwitz-Birkenau og ghettoen i Warszawa.

De medvirkende spænder over en bred kam – fra den polske togchauffør, der på daglig basis transporterede fanger til den sikre død og som druknede sine kvaler i vodka, til SS-officeren, der kastede op på sin første arbejdsdag ved synet af en massegrav – til kz-fangen, der var tvunget til at brænde ligene af sine landsmænd.

Filmen tog over 11 år at producere og har modtaget adskillige priser.