Få timer efter midnat den 19. april 1943
Warszawas ghetto - 2000 tyske soldater marcherer ind i den jødiske ghetto i Polens hovedstad. Rigsføreren for SS, Heinrich Himmler, vil have området ryddet øjeblikkeligt.
Klokken er to om morgenen, da modstandsmanden Marek Edelman får besked om, at de tyske soldater er på vej. Beskeden kommer ikke som en overraskelse. Allerede aftenen før har jødiske vagtposter advaret om, at tyske gendarmer og polske politifolk er i gang med at omringe ghettoen.
For den 23-årige Marek Edelman er beskeden et signal til aktion. Han leder én af de i alt 22 kampgrupper, som den jødiske modstandsbevægelse har dannet, og få minutter efter signalet har Marek samlet sine mænd.
Bevæbnede med lette håndvåben, hjemmelavede granater og benzinbomber løber modstandsfolkene lydløst gennem de natstille gader og ind i en tom fem-etagers bygning, der flere dage i forvejen er blevet omdannet til en primitiv fæstning.
Vinduerne på de øverste af husets etager er allerede dækket til med sandsække, og nu barrikaderer Marek og hans mænd også indgangen til gaden med tunge møbler.
Overalt i ghettoen flygter kvinder og børn ned i kældre og underjordiske bunkeranlæg med hænderne fulde af mad.
I flere minutter myldrer de kolde brostensgader med liv, men efter et kvarter er alle på plads, og en ildevarslende stilhed indtager gaderne omkring det såkaldte Børstenbinderkvarter i den måneskinsbelyste ghetto.
Tidlig morgen den 19. april
Den indre del af ghettoen - SS-Oberführer Ferdinand von Sammern-Frankenegg har beordret sine tropper ind i ghettoen. For at undgå panik blandt jøderne bevæger soldaterne sig i små grupper.
I grupper på tre-fire soldater bevæger soldaterne sig tavst gennem gaderne. Langsomt samler de sig i større enheder og bevæger sig længere ind i ghettoen, der fremstår spøgelsesagtig i det kolde måneskin. Gaderne er som blæst for mennesker. Den eneste lyd, soldaterne hører, er ekkoet af deres egne støvler mod brostensbelægningen.
Stilheden bekymrer imidlertid ikke de tyske soldater. De er velforberedte efter to måneders intens træning til aktionen, som involverer tyske eliteenheder fra Waffen-SS samt polske og litauiske hjælpetropper – i alt 2000 mand.
Omkring klokken 06.00 når de tyske tropper hjørnet af gaderne Nalewki og Gesia ikke langt fra Børstenbinderkvarteret. Langs gaderne knejser femetages beboelsesblokke med tunge smedejernsbalkoner ragende ud.
Pludselig sønderflænges stilheden af et skud. Sekundet efter hvisler kugler og håndgranater ned over de forbløffede tyskere, der springer for livet. Skrækslagent gjalder råbene: “Die Juden haben Waffen! – Jøderne har våben!”
Soldaterne søger dækning langs husmurene, mens de beskydes fra hver en balkon og hvert et vindue. Kugleregnen er så voldsom, at tyskerne, der klemmer sig op ad murene, end ikke tør hente deres sårede kammerater, der skriger på hjælp. Panikken er total.
Ikke langt derfra, i krydset mellem Mila og Zamenhofa, forsøger tyske enheder at bryde igennem den jødiske spærreild ved at sende en kampvogn frem.
Den lette tank, de har fået stillet til rådighed, stopper brat, da den bliver ramt af en brændende flaske fyldt med benzin. Hjælpeløse ser soldaterne til, mens kampvogn og besætning sekundet efter er omspændt af flammer.
Da endnu en pansret vogn kort efter dukker op, lider den samme skæbne. Nu har tyskerne fået nok, og efter mindre end en times kamp beordrer Ferdinand von Sammern-Frankenegg tilbagetrækning. SS-Oberführeren må efterlade 12 dræbte soldater.